Geri dönüşüm ve yeniden değerlendirme kavramları günümüzde birçok farklı alana pozitif katkı sağlıyor. Başta ekonomi ve çevre alanında etki etse de süreç boyunca harcanan enerji göz önüne alındığında emek, enerji ve zaman gibi faktörlere de dokunuyor. ATÖLYE’nin imzasını taşıyan Konteyner Park projesi de bu kavramlar üzerine kurulmuş bir araştırma kampüsü.
Geri dönüştürülmüş 1000 m²’lik konteyner binası
2015’te hayata geçirilen Konteyner Park, Ege Üniversitesi’nin teknopark ihtiyacına karışılık olarak hazırlanmış. Proje mevcut alan üzerinde bulunan eski binaları yenilemek yerine geri dönüştürülmüş konteynerleri kullanmayı tercih edilmiş. Bu hamle sıfırdan betonarme yapının yaratacağı izi ortadan kaldırıp atıl durumda olan malzemeleri yeniden değerlendirilmesini sağlamış. 35 adet ikinci el konteynerin kullanıldığı Konteyner Park, ilk etapta 1000 m²’lik bir alan üzerine kurulmuş. Konteyner Park’ın geleceği ve 20 yıl içinde de nasıl şekilleneceği ilk andan itibaren hesaplanarak sadece günümüze hizmet eden kısır bir yapı doğmamasına özen gösterilmiş.
Proje boyunca orada hali hazırda bulunan kaynaklar ve oradaki insanların alışkanlıkları da göz önüne alınmış. Konteynerler arasındaki koridorlar, açık alanlar ve ortak etkileşim alanları bu bağlamda planlanmış. Konteynerler üzerine kurulan ve uzun yıllar boyunca da hizmet etmesi planlanan teknoparkta biyoteknoloji, enerji, malzeme ve yazılım alanlarında faaliyet gösteren şirketler çalışmalarını sürdürüyor.
Konteyner Park, 50.000 m²’lik araştırma kampüsünün ilk yapısı olarak konumlandırılıyor ve gelecek dönemde alanın genişlemesi ve büyümesi hedefleniyor. Böylece araştırma ofisleri, katalizörler, açık alanlar ve çevrimiçi iletişim platformları ile teknoparkın bir prototipi olarak tasarlandı. Bu mekanizmanın verimliliği ve işleyişi doğrultusunda da kompleks büyümeye devam edecek.
ATÖLYE ekibi proje sürecinde Türkiye’nin önde gelen 8 teknoparkını ziyaret ederek incelemeler yapmış. Yurt dışındaki araştırma kampüslerinin de dijital ve mekansal donanımları analiz edilmiş. Böylece teknoparkların olumlu ve olumsuz yönleri ortaya çıkmış. Bunun yanına mekanı kullananların temel ihtiyaçları eklendiğinde Konteyner Park’ın insanları nasıl araştırmaya teşvik edebilecek bir bina olabileceğine yönelik fikirler doğmuş.
Proje dahilinde sistem tasarımı, mekansal tasarım, masterplan, kurumsal kimlik, multimedya ve mekansal grafikler yapılarak saha kontrolleri gerçekleştirilmiş. Konteyner Park, paylaşımcı ve şeffaf bir araştırma ve üretim alanı yaratmayı hedefliyor. Bu sayede de uzun vadede farklı disiplinlerden uzmanların bir arada çalışabileceği, disiplinler arası ortaklıkların doğduğu projeler için uygun zemini sunması bekleniyor.
Görsel: Yerçekim