Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
DesignNext 2015 Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması’nda Ödül Alan Tasarımlar

DesignNext 2015 Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması’nda Ödül Alan Tasarımlar

Gazi Üniversitesi'nden katılan ekibin birinci olduğu Autodesk DesignNext 2015 yarışmasında Mimari Tasarım dalında kamuya açık kişisel tasarım ve imalat merkezi odaklı hazırlanan tasarımlar yarıştı.

Üniversite öğrencilerinin hem ilham alması hem de hayal güçleriyle pratiklerini geliştirmesi için Autodesk tarafından düzenlenen DesignNext 2015 Ulusal Öğrenci Tasarım Yarışması yarışmasının kazanan isimleri açıklandı. Bu yıl 3.sü düzenlenen yarışmanın kazanan ekibi Gazi Üniversitesi öğrencileri Sevda Kütük, Merve Yaşar ve akademik danışmanları Ebru Can oldu.

24 üniversitenin katılım sağladığı yarışmada Mimari tasarım alanında “Kamuya açık kişisel tasarım ve imalat merkezi” yönergesiyle 55 farklı proje geliştirildi. İkincilik ödülüne layık görülen ekip YTÜ’nden Mahmut Maksut Ünal, Abdullah Bozkuş ve akademik danışmanları Prof. Dr. Ömür Barkul’dan olurken; ODTÜ Melih Tokaş, Ayça Gülben Sapaz ve akademik danışmanları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Koray Pekeriçli’nin oluşturduğu ekip de üçüncü oldu.

DesignNext yarışmasının Autodesk ve üniversite öğrencileri için bir diğer önemli değeri de ulusal çapta başarı sağlayan ekiplerin ve projelerinin Autodesk Panorama Uluslararası Öğrenci Tasarım Etkinliği’ne katılma hakkına sahip olmaları. 21 – 25 Mart tarihleri arasında Singapur’a gidecek olan Gazi Üniversitesi ekibi, burada hem diğer ülkelerin birincileriyle tanışma hem de Autodesk mentorlarıyla birlikte çalışma şansına sahip olacak. Mansiyon ödülleri ve diğer projeleri buradan görebilirsiniz.


Tarihi Maltepe Havagazı Fabrikası alanını yeniden canlandıran Gazi Üniversitesi ekibi, kullanımın sadece ders saatleriyle sınırlı kalmayacağı, üretim ve atölye kavramlarını bir arada tutan bir tasarım üzerinde çalışmış. Mimarlık Fakültesi dahilindeki üretime katkı sağlayan tüm modülleri bir arada toplayan ekip; vinç, konteyner sistemiyle modülleri öğrencilere getirmek planlanmış. Kısıtlı alanın esnek ve hareketli kullanılması da iletişimin ve etkileşimin had safhada verimli olmasını amaçlıyor.


İkinci olan YTÜ ekibi Santralistanbul’u ele alarak Bilgi Üniversitesi kampüsünü bütünsel olarak kullanmayı amaçlamış. Mühendislik, mimarlık ve sanat tasarım gibi üretken fakültelerin çıktılarını sadece bina içinde değil, kampüsün birçok noktasında sergilemesini sağlıyor. Katlara göre dağılan sosyal faaliyet alanları sürdürülebilirlik ve yenilenebilir enerji konusunda da azami verimlilik amaçlıyor.


Üçüncü olan ODTÜ ekibi ise Antalya’daki Dokuma Fabrikası’nı yerel halkın sürdürülebilir kamusal alanına dönüşüp teknoloji geliştirmesini hedefliyor. 3 boyutlu baskı teknolojilerinin teknoloji ve üretim maliyetlerine yaptığı olumlu katkıdan ilham alarak geliştirilen proje, yerel halkın da katılımıyla artık parçaların burada geri dönüştürülerek bina parçası üretebilecek yeterliliğe gelmesi amaçlanıyor. Bu noktada projenin odağında yerel halkın eğitimiyle birlikte kendi malzemesini kendi üretmesi mekanikleri yer alıyor.

Görsel; DesignNext