Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (Massachusetts Institute of Technology / MIT) araştırmacıları, kişinin gelecekteki benliğiyle olan diyaloğunu simüle etmek için yapay zekâyı kullanan yenilikçi bir araç geliştirdi. “Future You” ismiyle tanıtılan proje, yukarıda da söylediğim gibi uzun vadeli düşünmeyi teşvik etmek ve faydalı davranış değişikliklerine ilham vermek için tasarlandı.
Yapay zekâ destekli sohbet robotu, OpenAI tarafından geliştirilen popüler GPT-3.5 modelini kullanıyor ve insana oldukça doğal gelen bir konuşmayı taklit ediyor. Sistem, katılımcılara yaşamları, geçmiş deneyimleri ve arzuları hakkında bir dizi soru sorarak synthetic memory (sentetik hafıza) veya backstory of the user (kullanıcının geçmişi) olarak isimlendirilen malzemeleri yaratıyor.
İnsanı, gelecekteki faydalar yerine anlık ödülleri tercih etmeye iten “temporal discounting”i azaltıyor.
Future You, şimdiki ve gelecekteki benlikleri arasında güçlü bir bağ hisseden bireylerin uzun vadeli refahlarını destekleyen kararlar alma olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirten bir davranış bilimi ilkesi olan future self-continuity kavramından faydalanıyor. Katılımcıya 60 yaşındaki halinin dijital olarak yaşlandırılmış bir profil resmini sunan sohbet robotu, insanları uzun vadeli faydalar yerine anlık ödüllere öncelik vermeye yönlendiren bilişsel bir önyargı olan temporal discounting’i azaltma potansiyelini gösteriyor.
I’ve just tried #MITFutureYou … where my supposedly 60-year-old self talks with me.
It’s quite interesting to do … but if I age as badly in just over 7 years as the image that was created, I would be pretty shocked … especially as I’m known as the ‘Ageless Futurist’ 😲 pic.twitter.com/UJjBHSXcuo
— Ines O’Donovan, PhD (@InesODonovan) June 14, 2024
MIT ekibi yayınladığı bir makalede, kullanıcıların dijital yaşlı benlikleriyle konuştuktan sonra kaygılarının ve olumsuz duyguların azaldığını bildirmiş. Bu, sohbet robotunun potansiyel olarak refahı artırabileceğini ve bireyleri yaşamdaki sonuçlarını optimize ederek daha akıllıca seçimler yapmaya motive edebileceğini gösteriyor.
Sohbet robotuyla ilgili detaylara ve gelişmelere buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: MIT