Saype olarak tanınan İsviçreli sanatçı Guillame Legros, bir yıllık deney sürecinin sonunda geliştirdiği özel bir boya kullanarak, çimlerin içinde geçici sahneler yaratıyor. Çalışmalarını bazen şehir içinde bazen dağlarda gerçekleştiren Saype, arazi sanatı, sokak sanatı ve graffiti arasında gezinen devasa boyutta işler üretiyor.
Doğaya zarar vermeyen boya ile yapıldılar
Saype, kendi kendini eğitmiş bir sanatçı. 14 yaşında graffiti yaparak sanatla uğraşmaya başlamış. Felsefe ve varoluşçu sorulardan etkilenen sanatçı,, çoğu zaman insanla ilgili sorunları araştırıyor. Çalışmaları onun için insan doğasını, ruhunu, yeryüzündeki yerini keşfetmenin ve dünya görüşünü paylaşmanın bir yolu. Büyük alanlara çok miktarda boya uygulayabilmek için bir boya tabancası kullanıyor ve işin mümkün olduğunda kalıcı olması için de ekstra kısa kesilmiş çim üzerine çalışıyor. Geliştirdiği ve kullandığı boya ise doğaya zarar vermiyor çünkü biyolojik olarak %100 bozunabilen bir boya.
Geleceğin toplumuna dair büyük umutlar
Sanatçının en çok ses getiren çalışmalarından biri SOS Mediterranean derneği için Cenevre Gölü kıyısına yaptığı “Message from future” çalışması oldu. Akdeniz’i aşmaya çalışan mültecilerin sorunlarına ve geleceğe dikkat çeken çalışma yaklaşık 5000m2’lik alanı kaplıyor. Konum olarak oldukça stratejik çünkü Birleşmiş Milletler’in genel merkezinin bitişiğindeki parkın çimlerinde yer alıyor. Çocuk figürünün ismi “gelecek”. Yarının toplumunu çocukların yaratacağı fikrini ve bunun daha duyarlı bir toplum olacağı umudunu temsil ediyor. Bu kız çocuğu, kağıttan gemisini umutla gölde yüzmeye bırakıyor. Bu arada çocuk figürünün, gelecek kavramını temsil eden bir sembol olarak Saype tarafından başka çalışmalarında da sık sık kullanıldığını görebilirsiniz.
Saype’nin çalışmalarını Facebook sayfasından ve Instagram’ından takip edebilirsiniz.
Görsel: Facebook