Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gartner CRM Günü

Gartner CRM Günü

31 Ekim günü Gartner’in İstanbul’da bir konferansı vardı.

Üzerinden bir haftadan fazla zaman geçti. Ama “haber eskimedi” diyeceğim. Niye mi? Hiçbir yerde bu konudan bahsedildiğini okumadım da ondan…
 
Bu konferansta konuşulanlar, anlatılanlar oldukça önemli. Öncelikle, Gartner elemanları bir şey söylüyorsa, dikkatle dinlemek gerek. Neden diye sorarsanız, “dot com boom” (hani tüm dünya sanal ortama yatırım yaparken çökmesi ) olayını, olmadan önce tahmin etmesi ile ünlüdür.

Business Intelligence ve CRM yazılımları hakkında bağımsız eleştirilerini yaparlar. Bağımsız derken, katıldığım konferansın sponsorları olan Microsoft Dynamics, Oracle ve SAP’yi bile, hem de konferans sırasında dinleyicilerin (ki bir çoğu bu şirketlerin davetlileri idi) eleştirmişlerdir.

Bu konferans konusunda
• ücretli olan konferans katılımında, sponsorları rahatsız etmeyecek
• copyright kuralını bozmayacak
bazı konuları paylaşacağım.

Bunları konuşmalardaki bazı ana başlıklar şeklinde yazacağım. Birbirinden kopuk gibi görünebilir. Siz güzel bir diziden “bazı akılda kalıcı sahneler” olduklarını düşünün ve gerisini kendiniz tamamlayın.

CRM’in Geleceği konulu (Ed Thompson tarafından aktarılan) sunumdaki bazı cümleler şu şekilde:

CRM’in tanımı: Bununla uğraşmayın. Ben 45 tanesini biliyorum. Bir önemi yok. Kendi kurumunuz için kendi tanımınızı yaratın.

Bugün CRM’i ayakta tutan nedir:
2006 – 2007 yıllarında, CEO’lar yenilik (innovation)’e odaklandılar. Ürünlerde, hizmetlerde, süreçlerde yenilik… CRM yenilik yaratmanın bir yoludur.
Sadakat ve müşteri tatmini: Eskiden maliyetleri düşürmek en önemli faaliyet idi. Şimdi ise müşteri sadakati ve tatmini birinci geliyor.

CRM’in işin büyümesine katkısını ispatlamak zordur. Ancak para kazanmaya veya maliyetleri düşürmeye yardımcı olduğunu ispatlamak daha kolay.

CRM’da sıcak konu: Müşteri verisi entegrasyonu (buna güzel bir Türkçe kelime bulamadım) –> müşterinin tek görüntüsünün (single view of customer) yaratılması. Bir çok kanaldan müşteri verisi geldiği düşünülürse…

Fiyat yönetimi:
Artık satış elemanlarının olur olmaz müşterilere indirim verilmesine DUR! denilmeli. Hak edene indirim verilmeli…

Konular uzun… Gerisi sonra… Merak edenler için, Haziran’da Berlin’de katıldığım konferansın notları da www.ugurozmen.com’da… Orada blog olmadığı için görüşlerinizi bigumigu’ya yazarsınız…