Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ford Türkiye’den Ters Köşe

Ford Türkiye’den Ters Köşe

Ford, aldığı ödülleri duyurduğu ilanda, tüketicinin algısıyla oynamak istemiş.

Autoshow dergisinde gördüğüm şu ilan çok ilgimi çekti. Önce cesaretiyle hayran kaldım, ancak biraz düşününce kullanılan esprinin iletilen mesaja hizmet edip etmediğine emin olamadım.

Dergide karşılaşılan ilk ilan bu:
Hem yazıtipi, hem de kullanılan renkler şüphe götürmeyecek derecede Mercedes-Benz’e ait. Corporate-A adlı font ailesine ait olduğunu düşündüğüm bu yazıtipi ve fontu bir Mercedes-Benz ilanında görmek isterseniz şu haberdeki ilanlara bakabilirsiniz.
Sayfayı çevirince Mercedes-Benz logosu beklerken bu defa karşımıza çıkan ilan:
Euro NCAP adlı organizasyonun testlerinden en çok yıldızla dönmek gibi bir nedenle Ford vermiş meğer bu ilanı. İlanın dilindeki “en çok yıldızla dönmek” organizasyona bu yıl yapılan başvuru sayısıyla mı alakalı diye de düşünmedim değil. Ford testlere en çok sayıda yeni modelle girdiyse, sonuçta tam puan ya da 5 yıldız almasa da “toplam” yıldız sayısı fazla olacak zira.
Neyse, asıl önemlisi algımda kalan tortu. Bir önceki sayfada Mercedes-Benz’in morlu dalgalı premium ve lüks havasının ardından karşıma çıkan dümdüz mavi zeminli bir ilan. Ford’u kısacık bir süre ister istemez Mercedes-Benz’le karşılaştırıyorum. İçimden “keşke ilanın devamında da Mercedes-Benz olsaydı” dediğimi farkedip şaşırıyorum. Ford sağlam bir ters köşe yaratmayı başarıyor ilanda ama bunu kendi lehine mi yapıyor emin değilim.
Ajans: Ogilvy İstanbul