Çağdaş sanatın en büyüleyici örnekleri arasında, ışık yerleştirmeleri önemli bir yer tutuyor. Genelde yansıtma veya sabit ışıklarla yapılan projeler karşımıza çıkıyor. Collectif Scale ise işin içine biraz daha ileri teknoloji katarak Flux gibi robotik eserler üretiyor.
Flux, mimariye ışıkla müdahale ediyor
Sürekli hareket halinde olan etkileşimli yerleştirme Flux, müzikle birlikte dans eden çizgi şeklindeki ışıklardan oluşuyor. Bunlar 1.5 m uzunluğunda, 40 cm aralıklı, motorlu ve gerçek zamanlı olarak kontrol edilen 48 dinamik ışık hattı olarak sıralanıyor. Hareket ettiklerinde izleyiciyi içine çeken bir derinlik hissi uyandırıyorlar. Çalışmanın prodüksiyonunu TETRO+A isimli ajans üstlenmiş.
Collectif Scale, ‘Flux’ ile yeni sanatsal müdahale alanları keşfetmeyi amaçlıyor. Son yıllarda yaptıkları çalışmalarda (örneğin Ammonite, Nautilus, Physis, Topologic), Flux’ta olduğu gibi organik ve natüralist mimariye; yeni teknolojiler ve dinamik ışıkla müdahale ediyorlar. Stüdyo ayrıca hareket, kinetik ve robotik dünyasını bolca deneyimlemeyi ve sanat çalışmalarına entegre etmeyi hedefliyor.
2019’daki çalışmalarından biri olan “Cod”a da benim favorilerim arasında:
Görsel: Vimeo