Plastiğin ne kadar zararlı olduğunu söylemeye gerek yok sanıyorum. Artık bir noktada hepimiz biliyoruz plastik atıkların yaşadığımız dünya için kötü olduğunu. Fransa plastik bardak ve tabak kullanımını yasaklıyor, Starbucks plastiğe alternatif çevreyi kirletmeyecek çözümler arıyor pipet ve bardakları için. Birçok marka plastik kullanımını azalatacak şekilde kendini evirmeye çalışıyor. Ve plastiğin ne derece zararlı olduğunu yaptığı kampanyalarla Greenpeace bizlere gösteriyor.
Çevre bilincini daha ne kadar geliştirmeyeceğiz?
Mikroplastikler ve plastikler hem gıda zincirini kirletiyor hem de özellikle denizde yaşayan canlıların soyunu tehlikeye atıyor. Bu yüzden aslında dünya açısından okyanus kirliliği elzem bir konu. Bu konuya dikkat çekmek için Greenpeace Filipin de güzel bir yöntem düşünmüş. Biliyorsunuz, yıllar içerisinde arada haberlere çıkıyor ve üzülüyoruz ağlara takılan balina ya da plastiklere dolanarak ölen balinalar. İşte tam olarak buradan yakalıyor konuyu Greenpeace Filipin. Orada bulunan yerel toplulukların karşılaştığı kirlilik sorunları hakkında cesur bir açıklama yapmak için yerleştirme sanatını kullanıyor.
Halkın ve basının dikkatini çekmek için yapılan yerleştirme 15 metreye 3 metrelik bir mavi balina heykeli. Bu heykelin tamamının yapımında Manila’nın güneyinde bulunan plaja vuran plastik atıklar kullanılmış. Heykelin içerisinde plastik torbalar, plastik kaplar, şişeler ve okyanustan toplanan diğer atıkların bir karışımı bulunuyor. Greenpeace’e bu projede ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) yardımcı olmuş okyanus çöplerini toplamak için.
Fotoğraflar internete düştüğü gibi viral olarak yayıldı. İnsanlar bunun dünyanın sonu alametlerinden biri olduğunu düşünerek akışlarında bu kareye yer verdiler. Tabii ki böylece Greenpeace Filipin de amacına ulaşmış oldu. Onların da amacı fark edilmek ve bu konuya dikkat çekmekti.
Görsel: Greenpeace