Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Fiat Chrysler’den Pazarlamacılar İçin Ders Gibi Sunumlar

Fiat Chrysler’den Pazarlamacılar İçin Ders Gibi Sunumlar

Fiat Chrysler Automobiles'ın yatırımcı günü sunumlarından çıkarılacak dersler.

Dün ve bugün Fiat Chrysler Automobiles şirketinin yatırımcı günü gerçekleşiyor. Bu iki günde grup, tüm markaları ve iştirakleri için 2018’e kadarki planlarını ve öngörülerini yatırımcılarla paylaşıyor. Sadece otomotivcileri değil, tüm pazarlamacıları ve iletişimcileri ilgilendirecek sunumları da internet sitesinden paylaştı grup.

Bu sunumlar birçok açıdan altın değerinde. Tofaş’ta Alfa Romeo’nun iletişiminden sorumlu olarak çalıştığım yıllarda grubun başındaki Sergio Marchionne’nin ve ekibinin sunumlarına özel bir ilgi duyardım. Reklam ajansında yapılan sunumlardan çok farklı olarak kesin bilgiler sunup buna uygun olarak oluşturulmuş planların sunumla ifade edilmesi beni etkilemişti.

Dün grubun paylaştığı Jeep, Chrysler, Dodge, Fiat, Maserati, Ferrari, Alfa Romeo, Ram ve Fiat Professional markalarının yatırımcı sunumlarının hepsini ortak bir akışı vardı:
– Markanın geçmişini özetle
– Şu anki durum değerlendirmeni yap
– Yeni hedeflerini açıkla

Özellikle bir markanın konumlandırması yapılırken hangi aşamalardan geçildiğini adım adım görmek adına bile tek tek dikkatle incelenmesi gereken bu sunumlar içinden dikkay çeken bazı bilgileri de paylaşmak istiyorum.

Ferrari
sunum linki

World Wealth Report 2013 verilerine göre HNWI denilen (high net worth individuals) yüksek gelir grubundaki kişiler 3 gruba ayrılıyor:
– 1 ile 5 milyon dolar servete sahip kişiler: aşağı yukarı 11 milyon kişiler, HNWI grubundaki kişilerin %90’ını oluşturuyorlar, HNWI grubundaki toplam paranın %43’ü bu grupta.
– 5 ile 30 milyon dolar servete sahip kişiler: 1,1 milyon kişiler, gruptaki kişilerin %9’unu oluşturuyorlar, HNWI içindeki toplam paranın %22’si bu gruptaki kişilerde.
– 30 milyon dolar üstü servete sahip kişiler: 110 bin kişi kadarlar, HNWI nüfusunun sadece %1’ini oluşturuyorlar ancak gruptaki paranın %35’i bu kişilerde.

Alfa Romeo
sunum linki

Marka tarihini adeta bir şiir gibi anlatan bu sunumda Alfa Romeo’nun FCA içinde nasıl konumlanacağına dair önemli açıklamalar yapıldı. Alfa Romeo, grubun en önemli mühendislerinin proje geliştirmede çalışacağı, Ferrari’den yöneticilerin koordinasyonunda çalışan bir bağımsız yapıya kavuşuyor. Bu yapıyı marka CEO’su Wester: Skunk Works olarak açıkladı.

Fiat
sunum linki

Konumlandırması en zor markalardan biri olan Fiat, hem 500 gibi son derece duygulara hitap eden pahalı ürünlere, hem de Panda gibi sınıfının en rasyonel modellerinden birine sahip bir ürün gamı yönetiyor. Fiat markanın birbirinden uzak gibi görünen bu iki değerinden (duygusal ve rasyonel olabilme) birini feda etmek yerine, bu iki değeri birbirine yaklaştırmak istiyor. Tüm sunumda kullanılan fermuarla birleşen kot ve deri dokulu zemin görselleri bu duyguyu pekiştiriyor.

Maserati
sunum linki

“The absolute opposite of ordinery” söylemini benimseyen marka, kendi DNA’sını yeniden çözümleyerek gelecek ürün ve pazarlama planlarını 3 kontrol noktasından çıkarak şekillendiriyor: şirket, müşteri ve ürün.

Jeep
sunum linki

Grupta satışları en iyi giden markalardan biri olan Jeep, 2009’da açıkladığı satış hedeflerinin üzerine çıkmış. Önümüzdeki 4 yıl için planlarını yeni ürünler ve yeni üretim üsleri ile büyümek olarak açıklayan Jeep, markanın hedef kitlesini açıklarken tanımladığı gruplardan sonuncusuyla (hayal kuranlar) konumlandırmanın ve hedef kitlenin ne olduğunu nefis bir şekilde anlatıyor.

Dodge
sunum linki

Son olarak, “biz kategori otomobilleri üretmiyoruz, kategori otomobillerini kızdırıyoruz” diyen Dodge’un sunum başında gösterdiği şu kareler, marka duruşu ile ilgili özgüveni net bir şekilde anlatıyor.