Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Faşizmin Sosyal Medyayı Ele Geçirme Taktiklerini Hitler’den Dinleyin

Faşizmin Sosyal Medyayı Ele Geçirme Taktiklerini Hitler’den Dinleyin

Faşizm ve ırkçılıkla mücadele eden Gesicht Zeigen! son kampanyasında Hitler'in gençliğe seslenişini bugünün aşırı sağ propaganda taktikleriyle ilişkilendiriyor.

Hitler, günümüzde yaşasaydı, internetin ve sosyal medyanın gücünü nasıl kullanırdı düşünmek bile ürpertici. Almanya’da faşizm ve yabancı düşmanlığıyla savaşan kuruluş Gesicht Zeigen! bu düşünceyle yola çıkarak seyredeni rahatsız eden bir kampanyaya imza attı.

Ogilvy tarafından hazırlanan kampanyanın ana odağı Adolf Hitler’in sosyal medyayı ele geçirdiği bir video. Bu düşündürücü ve güçlü videoda orijinal görüntülerde, Hitler’in kendisini büyük bir kalabalığa seslenirken görüyoruz ve Hitler’in gençlerden oluşan bu kalabalığa dış ses olarak söylediklerini duyuyoruz. Hitler, Nasyonal Sosyalist ideolojiyi Twitter, Facebook ve YouTube’u kullanarak nasıl yayacaklarını anlatıyor. Yalan haberler yaratarak ve arama motorlarını manipüle ederek aramalarda ön sıralara çıkmanın yollarından bahsediyor.

Tabii tüm bunlar korkunç bir biçimde tanıdık geliyor zira aslında hepsi günümüzde, aşırı sağcı grupların ve aktivistlerin internet üzerinde uyguladığı taktikler. Video da faşizm ve ırkçılığın sosyal medyadaki hakimiyetini ve gençlere nasıl ulaştığını gösteriyor. Bunu da Hitler alegorisi ile etkileyici bir biçimde sunuyor.

Almanya çapında hoşgörüyü ve saygıyı yaygınlaştırarak ırkçılıkla mücadele etmeyi amaçlayan Gesicht Zeigen! kampanyasıyla, geçmişte yaşananlarla bugün arasında paralellik kurarak faşizmin hala bir tehlike olarak var olduğunu gösteriyor. Bunu yaparken de sosyal medyadaki nefret söylemleri ve provokasyonla mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Ogilvy yaratıcı yönetmeni Stephan Vogel, maksimum medya erişimi kazanmak ve insanların ilgisini çekmek istedikleri söylüyorlar. Bunun için sağ kanatın dijital dünyadaki taktiklerini Hitler’in kendisinin açıklamasının, tehlikeyi en net şekilde göstereceğini düşündüklerini belirtiyor.

Videoda kullanılan görüntüler, 1934 tarihli Nazi propaganda filmi “Triumph of the Will“den alınmış. Gördüklerimiz Nazi Partisi’nin meşhur Nürnberg mitingi sırasında çekilmiş. Hitler’in Hitler Gençliği’ne yaptığı gerçek bir konuşmanın görüntüleri karşımızdaki.

faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_6 faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_6

Svastikaya Benzetilen Hashtag İşareti

Video; Şubat ayında Twitter, Facebook, Vimeo ve YouTube gibi aşırı sağ kanat tarafından sıklıkla propoganda için tercih edilen platformlarda yayına girdi. Aynı zamanda sinemalarda da gösterilen video, halkla ilişkiler faaliyetleriyle ve basılı işlerle de destekleniyor. Sosyal medyanın etiket sembolü Svastika’yı andıran bir görsellikle kullanılarak kampanyanın taşıyıcı öğesine dönüştürülmüş. Video öncesinde Berlin’deki sergi merkezi Haus am Lützowplat’ta lansmanı yapılan kampanya için bina bu sembollerle giydirilerek, Almanya’nın bu karanlık günlerine gönderme yapılmış. Ayrıca Almanya çapındaki posterlerde ve kuruluşun internet sitesi ile sosyal medya hesapları üzerinde de bu motif kullanılarak mesaj pekiştiriliyor. (Almanca bilenler, posterlerin bir kısmını yazımızdan inceleyebilirler, başlıkların çevirisi konusunda yorumlarda desteğe bekleriz.)

Gesicht Zeigen! ve Ogilvy’nin ilk iş birliği bu kampanya değil. 2016’da “Mein Kampf – gegen Rechts” (Irkçılığa karşı Kavgam) adını taşıyan ve pek çok ödül kazanan kampanya da Hitler ve günümüz arasındaki ilişkiyi kurarak faşizmi çarpıcı bir şekilde ele alıyordu.

faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_5

faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_5

faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_5 faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_5 faşizm_gesicht zeigen_ogilvy germany_#_almanya_bigumgigu_5

Görsel: Gesicht Zeigen!Ogilvy Germany – YouTube