Neredeyse herkesin sahip olduğu akıllı telefonlar ve tabletler modern yaşamın kaçınılmaz bir gerçeği haline geldi. Yaşamı kolaylaştıran bu cihazlar ne yazık ki hem üretimleri hem de uygunsuz imhaları nedeniyle gezegenimize büyük zarar veriyorlar. Ne yazık ki düya üzerindeki tüm mobil cihazların uygun şekilde imhasını sağlayacak köklü veya kolay bir çözüm henüz bulunamadı. Bu nedenle bu cihazlar çoğunlukla çöpe atılıyorlar ve sonunda toprağı ve suyu zehirleyen bir atık haline geliyorlar. Bunların bir çoğu tamamen bozuk bile değil, sadece güncelliğini yitirmiş veya şu ya da bu nedenle kullanılmayan cihazlar. Peki bunlar için farklı bir kullanım alanı bulmak, zamanından önce toprağa ve suya karışmalarını önleyebilir mi? Samsung bünyesindeki Think Tank Team’in ileri dönüşüm konsepti “Project Afterlife” bu soruya yanıt arıyor.
Sallanmaya tepki veren taco biçimli ürün
Eski ama hala işlevsel bir akıllı telefonu terk etmenin çeşitli nedenleri olabilir. Örneğin ekran, pil veya şarj bağlantı noktası gibi bazı parçalar artık oldukça verimsiz hale gelmiş olabilir. Kimilerimiz bu durumda eski telefonu doğrudan çöpe atarken kimilerimiz ise bir şekilde bir şekilde işe yarayabileceğini düşünerek çekmecede saklıyor. İşte Project Afterlife bu saklayıcıların ilgisini çekecek türden bir iş. Telefonu geri dönüştürmek yerine ileri dönüştürerek bu durumu çözmeye çalışıyor. İleri dönüşüm; cihazı gerçekte değiştirmeden veya parçalarına ayırmadan farklı bir şekilde kullanıma sunduğu, dolayısıyla daha az enerji, daha az kaynak ve daha az çaba kullandığı anlamına geliyor. İleri dönüştürülmüş ürün, erişilebilir ve kullanımı kolay olduğundan insanların bu ürünü benimseme olasılığı da daha yüksek oluyor.
Ürün konsepti, geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış ve buzlu bir yüzeye sahip. Taco benzeri bir hilal şeklinde. Telefonu açıklıktan içeri kaydırıp bu taco biçimli ürünü, kavisli kenarı altta olacak şekilde düz bir yüzeye yerleştirmeniz yeterli oluyor. Şekil, kasıtlı olarak sallamadığınız sürece hareketsiz kalacak şekilde dengelenmiş ve bu sallanma hareketi aslında işlevlerini etkiliyor. Tıpkı hareket sensörlü bir oyun kumandası gibi, telefonu eğmek ekrana dokunmanıza gerek kalmadan farklı modlar arasında geçiş yapmanızı sağlıyor. Sallanmak aynı zamanda “Endless Clock”u (sonsuz saat)in her harekette saat kadranını değiştirmesine neden olurken, hem “Timeline” (zaman çizelgesi) üzerindeki fotoğraf akışı hem de “Moment” (an) isimli soyut ekran desenleri bu harekete tepki veriyor.
Kuşkusuz aynı eski akıllı telefonu alıp bir standın üzerine koyabilir ve onu bir saat veya küçük fotoğraf çerçevesi gibi kullanabilirsiniz. Ancak Project Afterlife, telefonu masanızın veya rafınızın ambiyansını zenginleştirecek şık bir kinetik bir sanat nesnesine dönüştürüyor.
Haberin finalinde Think Tank Team (TTT) hakkında da küçük bir parantez açalım. Bu ekip Mayıs 2012’de disiplinlerarası araştırmacılar, bilim insanları, tasarımcılar ve mühendislerden oluşan bir grup olarak kuruldu. Silikon Vadisi’nin kalbindeki Samsung Research America‘da yer alan Think Tank Team, endüstriyel tasarımdan fiziğe kadar çeşitli alanlarda uzman, MIT, Disney Imagineering, Art+Com, RISD ve diğerleri gibi kurumlarda deneyime sahip uzmanlardan oluşuyor. İlgi alanları arasında elektrik mühendisliği, optik, hesaplamalı görüntüleme, makine öğrenimi, doğal dil işleme, görsel tasarım, hesaplamalı grafikler, malzeme bilimi, biyokimya ve diğerleri yer alır. Ekibin çalışmaları, seri üretime hazır ürünlerden, hayata geçirilmesi uzun yıllar alacak fikirlere kadar geniş bir zaman ölçeğini kapsıyor. Ekip, mevcut ürünleri yeniden tasarlama, yeni ürün sınıfları oluşturma ve yeni malzemeleri, teknolojileri, olanakları ve deneyimleri keşfetme misyonuyla her zaman ufkunu yeni yollarla genişletecek insanları ve fikirleri arıyor.
Görsel: Samsung – Think Tank Team