Her ne kadar sürdürülebilirlik konusunun temel başlıklarından biri plastik olsa da, giderek büyüyen bir sorun olarak organik atıklar gözden kaçırılmaması gereken bir konu. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun verilerine göre ardında 3,3 milyar ton karbon ayak izi bırakan 1,6 milyar ton gıdayı her yıl artan oranda israf ediyoruz.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü son sınıf öğrencisi Alara Ertenü yeni çalışmasıyla plastik sorunu ile organik atık sorununu aynı anda ortadan kaldırıyor. Genç tasarımcı, enginar yaprakları ve bezelye kabuklarını kullanarak yüzde 100 çözünebilir suya dayanıklı sabun ambalajları üretti.
Biyomalzeme üzerine çalışmalar yürüten Ertenü’nün “Packioli” adlı koleksiyonu biyolojik olarak yüzde 100 parçalanabilen bir dizi ambalajdan oluşuyor. Tasarımcı bu çalışmasıyla bir yandan ticari sabun markalarına hijyen, lojistik ve dayanıklılık açısından sürdürülebilir bir çözüm sunarken, diğer yandan da her yıl giderek büyüyen enginar atıklarına yeniden değerlendirilme şansı veriyor. Zira yılda 40 ton enginar üretilen Türkiye’de, hasat edildikten sonra her bir enginarın neredeyse yüzde 80’i ayıklanarak çöpe gidiyor.
Renklendirici olarak kullanılan içeriğindeki zerdeçal ve pancar sayesinde sabun ambalajları doğal nemlendirici bir niteliğe sahip. Packioli koleksiyonundaki ambalajlar suyla temas ettikten sonra bir haftaya kadar kendini korumayı başarıyor. Suda biyolojik olarak tamamen çözünmesi içinse 10 ila 15 gün geçmesi gerekiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görseller: Alara Ertenü, Instagram