Tekerlekli sandalyelerde ve mobil robotlarda, tekerlek tasarımı büyük önem taşıyor. Çünkü engebeli yüzeyler ve beklenmedik engellerle dolu alanlar bazen bu araçlar için erişilemez olabiliyor. Bu konuda yapılan yenilikçi çalışmalar ise yeni yeni ivme kazandı. Daha önce İngiliz araştırmacıların geliştirdiği, engellerle karşılaştığında şekil değiştiren PaTS-Wheel isimli bir tekerleğe yer vermiştik. Bu haberde yer verdiğimiz tekerlek de farklı bir tasarımsal yaklaşımla yaratılmış ancak PaTS-Wheel ile aynı amaca hizmet ediyor.
Tekerleği yeniden icat etmek
Değişken sertliği sayesinde şekil değiştirebilen tekerlek, suyun yüzey geriliminden ilham alıyor. Deneysel tekerleğin en önemli özelliği, engebeli arazide ilerleyebilmesi ve engellerin üzerinden geçebilmesi; aynı zamanda düz zeminde sürerken tekerleği tekerlek haline getiren öz niteliklerini koruyabilmesi. Projenin ardındaki temel fikrin, moleküller arasındaki yapışma kuvvetlerinde bir dengesizlik yaratmak olduğu belirtilmiş.
Bu deforme olabilen tekerlek, tekerleğin dışındaki bloklardan oluşan ve merkezi göbeğin karşıt taraflarına tel çubuklarla bağlanan bir “akıllı zincir yapısına” sahip. Demo videosunda, tekerleğin deforme olup yüzeye uyum sağlayabildiği ve böylece karşılaştığı engellerin üzerinden geçebildiği görülüyor. Hem doğal engebeleri hem de basamak gibi insan eliyle yapılmış engelleri aşmakta başarılı oluyor.
Morphing Wheel olarak isimlendirilen projeyi geliştiren Koreli araştırmacı ekip, deyim yerindeyse tekerleği yeniden icat etmeyi hedeflemiş. Ekipte yer alan isimler şöyle: Jae-Young Lee, Seongji Han, Munyu Kim, Yong-Sin Seo, Jongwoo Park, Dong Il Park, Chanhun Park, Hyunuk Seo, Joonho Lee, Hwi-Su Kim, Jeongae Bak, Hugo Rodrigue, Jin-Gyun Kim, Joono Cheong ve Sung-Hyuk Song
Morphing Wheel projesi, bilimsel bir makalede detaylı olarak açıklanmış.
Görsel: Science.org, YouTube