Sanatçı ve mimar Christos Voutichtis; insanın kamusal alanlara, mimariye ve doğaya dair algılarını ses üzerinden araştıran bir yeni medya işi üretti. Order of Sound isimli bu yerleştirme, incelikle şekillendirilmiş 5 farklı karmaşık kinetik anten alıcısının radyal bir şekilde düzenlemesinden oluşuyor. Her alıcı, bizi sürekli olarak çevreleyen elektromanyetik dalgaların yansımalı titreşimlerini yakalıyor.
Bu titreşim yakalama süreci boyunca, maddenin ve sesin çeşitli ortamlardan geçerken yaşadığı dönüşümü yolculuğu ortaya koyuluyor. Christos Voutichtis paralel evrene -metaforik açıdan- solucan deliği açan bir dinleme ve görselleştirme deneyimi sunmak için elektromanyetik spektrumdan veri alıyor. İzleyici, Order of Sound’a bakarken ses frekansları tarafından oluşturulan manzaralar görüyor.
Voutichtis eser hakkında şu açıklamayı yapmış: “Bu, bizi bir ortama bağlayan algısal bağı gelişmiş teknolojiyle yeniden keşfeden, uzayın hem fiziksel hem de sanal olduğu bir ‘yeni gerçek’ projesi.”
Her yerin kendine has bir sesi var
Ses verileri, istatistiksel rakamları gerçek zamanlı olarak geniş olasılıkları keşfeden diyagramatik ve grafiksel öğelere çeviren yapay sinir ağları aracılığıyla işleniyor. Bu varyasyonlar, vvvv Creative Coding yazılımıyla 3B olarak işleniyor. Böylece izleyicilerin ekran aracılığıyla veya sanal gerçeklik gözlükleriyle deneyimleyebilecekleri manzaralar oluşuyor.
Sürekli değişen frekans parametreleri ve bunların ses ve görüntü oluşturma yazılımı için girdiye dönüştürülmesi, yerlerin normalde görünmeyen ve işitilmeyen benzersizliğine dikkat çekiyor. Şehirlerin her noktası kendine has bir sese sahip.
Ses verileri; uzaydaki iletişim uydularından, telekomünikasyon ağlarından, sayısız makineden, uçaklardan ve güçlü sıcaklık dalgalanmaları, gök gürültülü fırtınalar ve kasırgalar gibi hava olaylarından yayılan analog ve dijital sinyalleri içeriyor.
Görsel: Studio Urma