Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Elektrikli Motoruyla Kullanıcıyı Destekleyen Dış İskelet – Pantolon

Elektrikli Motoruyla Kullanıcıyı Destekleyen Dış İskelet – Pantolon

Dış iskelet - pantolon "MO/GO"; yürüyüşlerde diz ağrısı, kas zayıflığı veya kardiyovasküler yorgunluk gibi etkenleri devre dışı bırakmayı hedefliyor.

Doğa yürüyüşlerinde kullanıcıya destek sağlayan dış iskelet – pantolon MO/GO Skip Innovations ve Arc’teryx iş birliğiyle yaratıldı. İşin pantolon kısmı, Kanadalı dış giyim şirketi Arc’teryx imzasını taşıyor. Karbon fiberden yapılmış giyilebilir teknoloji ise Kaliforniya merkezli girişim Skip’in eseri. Yürüyüşçü Arc’teryx pantolonunu giydiğinde, Skip’in yan tarafa yerleştirilmiş elektrikli dış iskeleti de kullanıma hazır hale geliyor. Böylece kullanıcının bacaklarını yüzde 40’a kadar güçlendiriyor. Kullanıcının daha az eforla daha verimli şekilde yol almasını sağlıyor.

MO/GO’nun özellikle yokuş yukarı tırmanmayı gerektiren durumlarda kullanıcıya büyük bir hafiflik sağladığı belirtiliyor. Yokuş aşağı inişlerde ise dizleri nazikçe destekleyerek kaymalarını ve fazla efor sarf etmelerini önlüyor. MO/GO aynı zamanda kuadriseps ve diz arkası kaslarını güçlendirerek kas yorgunluğunu ve eklem rahatsızlıklarını azaltmayı amaçlıyor. MO/GO’nun dışarıdan görülen yuvarlak diskleri, elektrikli motorlarını gizliyor. Yürüyüşçü hareket ettikçe, harekete bağlı olarak bu disk dönüyor ve bu da yürüyüş için gereken desteği tetikliyor.

Daha az eforla yokuş ve merdiven tırmanmayı sağlıyor

Özetle, MO/GO’daki motorlar yürüyüşçülerin bacak kaslarına, kuadrisepslere ve diz arkası kirişlerine daha fazla güç veriyor. Skip Innovations’ın giyilebilir teknolojileri, vücutlarının bu bölgelerinde ekstra desteğe ihtiyaç duyan insanlar için yararlı olabilir. Özellikle diz ağrısı, kas zayıflığı veya kardiyovasküler yorgunluk nedeniyle zorlanan ancak yine de yürüyüş yapma tutkusundan vazgeçemeyen insanlar için avantaj sağlayacağı belirtiliyor. Ekip, elektrikli dış iskelet pantolonlarının insanların daha az çabayla yokuş yukarı ve aşağı, hatta merdivenlerden yukarı ve aşağı hareket etmesinin keyfini çıkarmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor. MO/GO’nun tıbbi bir cihaz olmadığının da altını çiziyorlar: “Şu anda herhangi bir tıbbi iddiada bulunmuyoruz. Parkinson Hastalığı gibi nörolojik rahatsızlıklarla yaşayan insanlara yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış ilgili bir ürün geliştirmek üzere önde gelen birkaç klinikle ortaklık yapıyoruz’ diye de ekliyorlar.

Kayak pantolonları da dahil olmak üzere daha çeşitli dış iskelet – pantolonların geliştirilmesi hedefleniyor

MO/GO henüz piyasaya sürülmemiş ancak ön siparişler kabul ediliyor. Tahmini sevkiyat tarihi ise 2025 olarak belirlenmiş. Öte yandan Skip Innovations, Kuzey Kaliforniya’da yaşayan ve bunları denemek isteyenlere prototiplerini test etme imkanı sunuyor.

MO/GO, maksimum destek sağladığı yoğun yokuş yukarı yürüyüşlerde  tek şarjla üç saat dayanabilen şarj edilebilir bir pil takımıyla donatılmış. Pilin enerjisi, daha küçük eğimlerde ve yürüyüşçüler düşük miktarda güç desteğini seçtiğinde daha geç tükeniyor. Giyilebilir teknoloji, minimalist bir arayüze sahip. Elektrikli dış iskeletin yanında yalnızca üç düğme bulunuyor: Açma/kapama, daha fazla destek ve daha az destek. Daha az destekle pil daha uzun süre dayanabiliyor.

Yürüyüşçü, herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadığı durumlarda, elektrikli dış iskeleti Arc’teryx pantolonundan çıkarıp yoluna devam edebiliyor. MO/GO’nun 10 beden aralığı var. Şu ana kadar pakete bir çift hafif, nefes alabilen yazlık Arc’teryx pantolon dahil edilmiş. Ancak Skip Innovations, kayak pantolonları da dahil olmak üzere daha fazlasını sunmayı hedefliyor.

Dış iskelet dünyasındaki tüm gelişmelere şuradan göz atabilirsiniz.

Görsel: Skip Innovations, Arc’teryx