Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cilde Yapışan Esnek Cihazlar

Cilde Yapışan Esnek Cihazlar

Carnegie Mellon Üniversitesi'ndeki araştırmacıların geliştirdiği ElectroDermis teknolojisi, elektronik cihazların esnek bir çıkartma gibi cilde yapışmasını sağlıyor.

Giyilebilir teknoloji; sağlık durumumuzu takip eden bir dövme, acil durumlarda yakınlarımıza haber veren bir yüzük, yolda rehberlik eden bir akıllı gözlük veya sürücü deneyimini iyileştiren bir akıllı kask olarak yaşamlarımıza farklı şekillerde girme sürecinde. Carnegie Mellon Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen ElectroDermis teknolojisi ise kullanıcının elektronik cihazları esnek bir çıkartma gibi cildine yapıştırabilmesini sağlıyor.

ElectroDermis

ElectroDermis, Carnegie Mellon’daki Soft Machines Lab ve Morphing Matter Lab mühendislerinin iş birliğiyle hayata geçirilmiş. Tıp ve fitness gibi alanlarda ya da farklı yaşam tarzlarına (örneğin oyun tutkunlarına) uygun çözümler için kullanılabilecek.

ElectroDermis

ElectroDermis teknolojisi, cihazların yara bandı gibi vücuda yapışmasını sağlıyor

ElectroDermis ve benzeri projeler için en büyük zorluk, elektronik bileşenleri esnek hale getirmek. Örneğin, Tokyo Üniversitesi mühendisleri, bir hafta kadar rahatça giyilebilecek geçici dövme şeklinde bir sensör tasarlamıştı. Carnegie Mellon’da Eric Markvicka ve Guanyun Wang liderliğinde çalışan ekip ise daha karmaşık cihazlar tasarlayabilmeyi hedefledi. Öyle ki bu cihazlar sadece bir sensörden ibaret olmamalı; aynı zamanda sinyal işleme, kablosuz iletişim ve güç bileşenleri gibi parçalar da içermeliydi. Bunu başarmak için vücuttaki kilit noktalara sabitlenmiş, esnek bakır elektrik kablolarıyla birleştirilen sert elektronik çipler kullanmışlar. Kabloları, bükülmelerini sağlamak için dalgalı şekilde kesilmiş bakır tabakalardan imal etmişler.

Yumuşak devreler, Spandex karışımlı bir kumaş ile tıbbi amaçlı bir yapışkan film arasına sıkıştırılarak vücuda yapışabiliyor. Bu cihazlar, özel olarak geliştirilmiş yazılım sayesinde büyük bir oranda özelleştirilebiliyor. Ayrıca değiştirilebilir yapışkanlı tabaka sayesinde yeniden kullanılabiliyorlar.

ElectroDermis yamalarının yapılması bir saatten az sürüyor. Vücut üzerinde ise saatlerce ya da günlerce kalabiliyorlar. Araştırmacılar bu teknolojinin hayati belirtileri izlemek, kondisyon verilerini takip etmek, gıda tüketimini ölçmek veya bir yaranın iyileşmesi için akıllı bandaj yapmak üzere uygulanabileceğini öne sürüyorlar.

ElectroDermis

Görsel: Morphing Matter Lab