Bazı insanlar, ekranın ve klavyenin arkasında olduklarında iletişim açısından dehşet verici bir değişim gösteriyorlar. Ekranda gördükleri insanların gerçek insanlar olduğu algısını bir anda yitiriyorlar. Bu nedenle cinsiyetçi, ırkçı, güzellik standartlarına dayalı, taciz edici yorumlar ve aşağılayıcı mesajlar yazmaktan çekinmiyorlar. Pek çok ünlünün bu tür siber zorbalık girişimlerinden payını aldığına şahit oluyoruz. En sık etkilenen gruplardan biri de okuldaki arkadaş çevreleri tarafından siber zorbalığa kurban edilen gençler.
Bu zorbalık geniş kitleleri etkilemeye başladığından bu konuda pek çok farkındalık kampanyası da yapılmaya başladı. Bu kampanyaların temel hedefi öncelikle kullanıcıların zorba olduklarını fark etmelerini ve kendilerine “sosyal medyada söylediklerimi gerçek hayatta söyleyebilir miydim?” sorusunu sormalarını sağlamaktı. Hareketli grafik tasarımcısı, yönetmen ve animatör Gabriel Gareso’nun sosyal medya üzerinden paylaştığı kısacık 3B animasyonu da aynı noktaya işaret ediyor.
Yüz yüze olmasak da birbirimize nazik davranabiliriz
Gareso “Sosyal medya gönderilerinin arkasında ‘çoğu zaman’ gerçek insanlar olduğunu daima hatırlayın.” diyor. Ekranlarımızın ve klavyelerimizin ardında her şeyi yapmaya hakkımız varmış gibi davranmak yerine, yüz yüze konuşuyormuş gibi davransaydık dijital dünyanın inanılmaz derecede keyifli olacağına vurgu yapıyor. “Her zaman dedikleri gibi: Konuşmaya niyetliysen kendine her zaman sor; bu doğru mu, faydalı mı, gerekli mi, kibar mı?” diye de ekliyor.
Gabriel Gareso’nun yeni çalışmalarını takip etmek isterseniz buradan sosyal medya profillerine erişebilirsiniz.
Görsel: Instagram