Web Summit’in ikinci gününde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konuşuldu. Son yıllarda olumsuz yönde değişen çevre koşulları dünyadaki yaşamı ne derece tehdit ediyor ve her bir bireye ne gibi sorumluluklar düşüyor, tüm bu sorular Global Optimism kurucu ortağı Christiana Figueres ve Google’ın sürdürülebilirlikten sorumlu müdürü Kate Brandt’in oturumunda cevaplandı.
Herkese sorumluluk düşüyor
Cheng Lei’nin moderatörlüğünde ilerleyen oturumda; son yıllarda bilim insanlarının yaptığı çalışmalar sonucunda elde edilen verilere göre dünyayı bir afetin beklediğini belirten konuklar, dinleyicilere her bir bireyin dünyayı bekleyen bu kötü sona gitmesini nasıl engellenebileceklerine dair yol haritaları çizdi. 2010-2016 yılları arasında Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) yürütme sekreterliği yapan Figueres, Paris Anlaşması’nın, 2020 sonrası süreçte, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyo/ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini hedeflediğinden ve sera gazı emisyonlarını en üst seviyeye çıkarmak için küresel bir çaba olan Mission 2020’nin önemini vurguladı.
Daha önce Beyaz Saray’da enerji, iklim değişikliği ve çevre konularında çalışmalar yapmış, şu andaysa Google’ın ekipleriyle beraber çalışarak, Google’ın dünya genelindeki sürdürülebilirlik çalışmalarına öncülük eden Kate Brandt ise kritik bir dönemden geçildiğini fakat yapılan çalışmalarla daha temiz bir dünyaya ulaşılabileceğinde bahsetti. Özellikle Google çalışmalarının, bireysel ve teknoloji kullanarak yapılan çalışmalar olduğunu söyleyen Brandt, dünya genelinde birçok ülkenin iklim emisyonunda daha iyiye gidebilmesi için onlara veri sağlandığını söyledi. Google’ın startup’ları desteklediğini ve özellikle sürdürülebilir olanların geleceği olduğuna da değindi.
Dünya’nın şu anki yaşının 4.5 milyar yıl olduğu ve asıl problemin, insanların bundan sonraki yaşamının nasıl olacağından bahseden Figueres; yüksek teknoloji, politika ve finansın birlik olmak için gereken 3 madde olduğuna dikkat çekti. Oturumda her neslin bir sorumluluğunun olduğu ve bunların ertelenmemesi gerektiğinde bahseden konuklar, aynı zamanda çevreci bir yaşam tarzı benimsemenin kişiye ve şirketlere kısa ve uzun vadede sağlayacağı yararlar hakkında önemli bilgiler verdi. Fosil yakıt tüketiminin geçmişte fayda sağladığı fakat günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarına önem verilmesinin dünyaya sağlanacaki artı katma değer olduğu da özellikle vurgulandı. Güneş enerjisi kullanımının, günümüzde Hindistan ve Çin başta olmak üzere daha da değerlendiği çünkü güneş enerjisinin, maliyeti fazlasıyla düşürdüğüne ve sürekli bir kaynak olmasınaysa dikkat çekildi.
Görsel: Web Summit