COVID-19 salının en başından bu yana virüsü verilerle ele alan ve bir dünya haritası üzerinden aktif hasta sayısını ve iyileşen sayısını detaylı olarak paylaşan Johns Hopkins Üniversitesi, Coronavirus Resource Center adını verdiği bölümde test çalışmalarından son haberlere kadar pandemiyle ilgili her bilgiyi güncel bir şekilde paylaşıyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde Cerrahi ve Epidemiyoloji profesörü olan Dorry Segev de Web Summit’te yer alarak pandemin gidişatına ve gelecekte bizleri nelerin beklediğine değindi. Pandeminin olumlu taraflarına değinen Segev daha iyimser bir yaklaşım sergiledi. Kısa sürede edinilen bilgilere ve kaydedilen gelişmelere vurgu yaparak gelecek hakkında umutlu konuştu.
“Virüsü çok kısa sürede tanımladık”
Dorry Segev ilk olarak neden pozitif düşünmemiz gerektiğini konu başlıkları üzerinden sıraladı. Profesöre göre bu kadar kısa sürede yeni bir virüs hakkında böylesine bilgi toplamış olmamız oldukça kayda değer. Elde edilen verilerin küresel ölçekte hemen paylaşılması, virüsün yapısının çabuk tanımlanması sonraki adımlar için de kritik bir gelişmeydi. Kısa süre içerisinde test kitleri daha tutarlı sonuçlar verecek şekilde geliştirildi ve virüsü tanıma bölümü rekor bir sürede aşıldı.
Kısa sürede alınabilen test sonuçları virüsün çevreye bulaşma riskini de azalttı. Tabii burada atlanması gereken bir konu var ki o da maske. Virüsten korunmak için maske takmanın öneminin anlatılması, görsel ve yazılı bir şekilde bunun desteklenmesi virüsün yayılma oranını ilk aşamada biraz daha düşürdü.
Maske takmak dönemsel grip hastalığını da azalttı
Tanı ve korunma yöntemleri hemen benimsendiği ve uygulandığı için ölüm oranları da düşük (%3 civarı) seyrediyor. Bununla birlikte maske takmanın sadece COVID-19 virüsü için değil dönemsel grip hastalığı (influenza) üzerinde de olumlu yönde etkisi bulunuyor. Yapılan çalışmalara göre geçtiğimiz dönemlerde kış aylarında olan Güney Yarımküre’de dönemsel grip hastalığı teşhisi son zamanların en düşük seviyesinde gerçekleşmiş. Bunda maske takmanın büyük etkisi bulunuyor.
Aşı çalışmalarında gelinen noktaya değinen Segev, insanlığın rekor bir sürede bir virüse karşı piyasaya aşı süreceğini söylüyor. Tanı, korunma ve tedavi yöntemlerinin neredeyse bir sene içerisinde gerçekleşmesi bir rekor. Bu önümüzdeki zamanlarda yaşanacak diğer virüs tehlikeleri için insanlığa umut oluyor.
Pandemiyle birlikte evden çalışmak hayatın bir parçası haline geldi. Dorry Segev, artık insanların ofislerde sabahtan akşama kadar beklemek ve eve gitmek için boşa vakit harcamak zorunda olmadığına değindi. İnsanlar, bankada sıra beklemek gibi günlük diğer rutin işleri de çevrim içi halledebileceğini keşfetmiş oldu. Ancak Segev yine de güncel duruma dikkat çekiyor. Önümüzde zorlu bir kış olacağını söylüyor. Aşı çalışmaları sonlanana kadar dayanmamız gerektiğine vurgu yapıyor.
Görsel: Web Summit