Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Dolce & Gabbana’nın İmajı Çin’de Dibe Vurdu

Dolce & Gabbana’nın İmajı Çin’de Dibe Vurdu

Dolce & Gabbana'nın marka sağlık skoru, Çin için hazırlanan sosyal medya kampanyasının "ırkçı ve cinsiyetçi" bulunması nedeniyle, Çinli tüketiciler arasında büyük değer kaybetti.

Geçtiğimiz Kasım ayında İtalyan moda devi Dolce & Gabbana‘nın, Çin için hazırladığı sosyal medya kampanyası büyük bir sansasyona neden oldu. Irkçı ve cinsiyetçi, olarak nitelendirilen reklam kampanyası markanın zor zamanlar geçirmesine neden olurken, Dolce & Gabbana tarafından Şanghay’da düzenlenmesi planlanan defilenin de iptal edilmesine sebep oldu.

Yaşanan bütün olumsuz gidişatın ardından Dolce & Gabbana, konuyla alakalı üzüntüsünü “Çin’e ve Çin halkına karşı yalnızca saygı duyuyoruz” açıklaması ile dile getirse de, bu açıklama Çin’de satış yapan çoğu internet sitesinden markanın kaldırılmasına engel olamadı.

Şanghay’da düzenlenmesi planlanan defileye katılacak olan mankenlerin de defileden çekilme kararı almasına neden olan söz konusu reklam kampanyasında Çinli bir kadın, yemek çubuklarıyla İtalyan yemekleri pizza, spagetti ve bir Sicilya tatlısı olan cannoli yemeye çalışırken görülüyor. Bu sırada bir erkek sesi de kendisine tavsiyeler veriyor ve çift anlamlı yorumlar yapıyor. Yemek çubuklarıyla pizza yemeye çalışan kadına dış ses, “Senin için çok mu büyük?” gibi sorular soruyor.

Sosyal medyada Dolce & Gabbana için boykot çağrısı

Ülke genelinde oldukça büyük bir tepkiyle karşılanan ve sosyal medyada Dolce & Gabbana için boykot çağrısı başlatılmasına neden olan reklam kampanyasının ardından, şirketin kurucu ortağı Stefano Gabbana ve Domenico Dolge bir açıklama yaptı. Açıklamada markanın kurucuları, “Bugün yaşanan talihsiz olay, sadece bizim için değil, aynı zamanda etkinliği hayata geçirmek için gece gündüz çalışan insanlar için de çok talihsiz bir durumdu.” ifadelerini kullandı.

The Drum‘ın haberine göre söz konusu reklam kampanyası, Dolce&Gabbana’nın marka bilinirliği skorunun büyük ölçüde yükselmesine, marka sağlığı skorunun da büyük bir düşüş yaşamasına neden oldu. Paylaşılan verilerde Dolce & Gabbana’nın reklamlarını gören insanların sayısında büyük bir artış yaşandığı görülse de, bu artışın büyük ölçüde olumsuz duygulara dayandığını özellikle belirtmek gerek.

Gucci ve Prada gibi güçlü rakipleri karşısında Dolce & Gabbana’nın marka sağlığı skoru +3,3’den -11,4’e düşerek 14,7 puanlık bir değer kaybı yaşarken,  marka bilinirliği skoru ise +1,1’den +12,1’e yükselerek 11 puanlık değer kazandı. Bu araştırmanın sonuçlarından elde edilen grafikler, pazar araştırma şirketi YouGov tarafından ayrıca paylaşıldı.

Kaynak: The Drum

Görsel: YouTube