Doğruluk mu cesaret mi, hemen hemen herkesin hayatının bir döneminde en azından bir kez arkadaş ortamında oynamış olduğu yılların eskitemediği bir oyun. Özellikle yeni tanışılan bir arkadaş grubu içinde kişilerin birbirlerini tanıması ve eğlenceli vakit geçirmesi için keyifli bir aktivite. Tabii arkadaşlıklar ilerleyip sohbet koyulaştıkça soruların zorluğu da artabiliyor kimi zaman.
Her ne kadar teknolojik gelişmelerle insanların birbirleriyle iletişim kurmasının yolları çeşitlense de doğruluk mu cesaret mi hala arkadaş ortamında vakit geçirmek için en keyifli etkinliklerden biri. Yine de oyunu sık sık oynamaya başladığınızda bir noktadan sonra yaratıcı ve eğlenceli soruları bulmak zor olabiliyor. Çevrim içi platformlarda bu oyun için çeşitli sorular yazılmış olsa da sınırlı bir kaynak bulunuyor. Olan yerlerde de aynı sorular karşınıza çıkmaya başlıyor. Yibo Fu ve Yuqing Liang tarafından tasarlanan Trouble Maker isimli cihaz bu soru kıtlığına yaratıcı ve eğlenceli bir çözüm üretiyor.
Trouble Maker, hiç akla gelmeyecek eğlenceli sorular üretiyor
Görece daha basit, hobi amaçlı elektronik devre oluşturma projelerinde karşımıza çıkan Arduino ve Raspberry Pi’yi kullanmayı oldukça seven Yibo Fu, aynı zamanda 3B modelleme konusunda da kendi geliştirmiş endüstriyel tasarımcı. Yuqing Liang ise New York’ta yaşayan, spekülatif tasarım ve çoklu duyusal deneyimine odaklanan enstalasyon sanatçısı.
İkili Trouble Maker ile oyunu daha eğlenceli ve heyecanlı bir hale getiriyor. Matematiksel bir sistem olan Markov Zinciri‘ni temel alan basit bir makine öğrenme modellemesi sayesinde oyun için yenilikçi bir yöntem üretiyor. Markov Zinciri’nin kullanılma sebebi doğruluk mu cesaret mi soruları için rastgele bir üretim motoru oluşturmak. Hazırlanan algoritmada makine tarafından yaratılan kelime bir önceki kelimeye dayanıyor. Bu noktada Python programlama dili kütüphanesinde yer alan, basit ve genişletilebilir bir Markov zincir üreteci Markovify kullanılıyor. Markovify makine öğrenme modelinin kelime bazında üretim yapması sonuçların öngörülemez olmasına neden oluyor.
Tüm cümle yerine sadece bir önceki kelime üzerinden soru yaratımının gerçekleşmesi ortaya çıkan soruların absürt ve eğlenceli olmasına imkan tanıyor. İnsanların hayal gücünün ötesinde sonsuz ihtimalleri doğuruyor. Yine de her cümle anlamlı olmayabiliyor. Ancak soruların tahmin edilemez ve saçma oluşu oyunun heyecanını artırıyor. Bu da tam doğruluk mu cesaret mi?” oyununa yakışır bir durum.
Trouble Maker kutusunun yaratıcıları “doğruluk” ve “cesaret” kategorileri dışında üç farklı kategori daha eklemiş. Kutunun üzerinde yer alan bölümden kategori seçilip tuşa basıldığı anda soru üretimi başlıyor. Taklit yeteneklerini göstermek, insan bedenini zorlayacak bir spor hareketini yapmak ya da hiç içilmeyecek bir karşımı içmek durumunda kalmak diğer seçeneklerde oyuncuların karşısına çıkan durumlar arasında yer alıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: Yuqing Liang, Yibo Fu,