İnsan cildi üzerine tıpkı bir dövme ya da çıkartma gibi yerleştirilen giyilebilir teknoloji ürünleri, son yılların en dikkat çekici yenilikleri arasında. Akıllı dövme gibi cilde tutunan dokuma arayüzler, çıkartma gibi cilde yapışan esnek cihazlar, kullanıcının kan şekeri seviyesine göre renk değiştiren dövmeler ve akıllı cihazları kontrol edebilen geçici dövmeler bu alanın geleceğine dair bizlere içgörü kazandırmış örneklerdendi. Şimdi ise doğrudan insan cildine basılabilen giyilebilir sağlık sensörleri var sırada.
Bu sensörler COVID-19 semptomlarını izlemek üzere geliştiriliyor
Bu yazdırılabilir sensörleri geliştiren araştırmacı ekip, daha önce de giyilebilir sensörlerde kullanılmak üzere geliştirdikleri esnek devre kartlarıyla teknoloji dünyasında ses getirmiş. Ancak önceki çalışmalarda, bazı metalik bileşenlerin birbirine bağlanması/yapışması için insan vücudu tarafından tolere edilemeyecek seviyelerde yüksek sıcaklıkların ( yaklaşık 300 °C) gerekiyor olması önemli bir sorun olarak varlığını korumuş. Bu nedenle bu giyilebilir sensörler doğrudan insan tenine basılamıyormuş. Yeni araştırmayla birlikte bu sorunun çözümünü bulmuşlar.
“Sinterleme yardım katmanı” sayesinde cilt zarar görmüyor
Araştırmacılar bu defa bir tür tampon görevi gören ve malzemelerin çok daha güvenli sıcaklıklarda birbirine tutunmasını sağlayan bir çözüm geliştirdiler. Bu çözümü “sinterleme yardım katmanı” olarak tanımlıyorlar. Bu katmanı oluşturan formül, kalsiyum karbonat ile birleştirilmiş bir polivinil alkol pastasından – soyulabilir yüz maskelerinde ve yumurta kabuklarında bulunan malzemeler – oluşuyor. Bu katman, cildin yüzeyini pürüzsüz hale getiriyor ve çok ince bir metal desen katmanının oda sıcaklığında doğrudan üstüne basılmasına izin veriyor.
Ekibe göre, bu esnek devre elektrokimyasal özelliklerini koruyor ve sıcaklık, nem, kandaki oksijen ve nabız ile ilgili verileri sürekli olarak kaydetmek üzere ayarlanabiliyor. Kullanım ömrünü tamamlayan sensör, sıcak su kullanılarak kolayca yıkanabiliyor. Çıkarılırken cilde zarar vermiyor. Bu da bebekler ve yaşlılar gibi cildi hassas olan insanlar için önemli. Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden (Penn State University) Huanyu “Larry” Cheng liderliğinde araştırmayı yürüten ekip, cihazı geliştirmeye devam ediyor ve bu teknolojiyi COVID-19 semptomlarını izleyecek şekilde uyarlamayı hedefliyor.
Görsel: Penn State University