Warka Water, yağmurdan, sisten ve çiyden içilebilir su yaratan ve depolayabilen benzersiz bir su yakalama sistemi. İtalyan tasarım stüdyosu Architecture and Vision’ın öngörülü yöneticisi Arturo Vittori önderliğinde geliştirilen proje Etiyopya’nın kuzey doğusunda yer alan, sığ, korunaksız ve kirli kuyulardan içme suyu elde etmek için yöre halkının her gün kilometrelerce yol kat ettiği kırsal alanların en önemli ihtiyacını karşılamak üzere hazırlandı.
Bitkilerdeki, böceklerdeki ve bazı canlıların nano ölçekli yapısal su biriktirme özellikleri incelenerek tasarlanan Warka Water’da, doğada bulunan yöntemleri taklit ederek çeşitli malzemelerle katmanları çiy yoğuşması, su akışı ve depolaması için en uygun şekilde bir araya getirildi.
Warka Water’ın üçgen biçimindeki parçalı bambu çerçevesi, karınca yuvalarının şekilden, yuvalardaki hava akışından ve geometriden esinlenilerek, Etiyopya’ya özgü geleneksel sepet örme tekniğiyle birleştirilerek yaratıldı.
Warka Water sistemi, biyolojik olarak ayrıştırılabilen; bambu, kendir otu, metal raptiye ve biyoplastik gibi yerel materyallerin birleşiminden oluşuyor. Bu sistem, 10 gün içinde 10 kişi tarafından elektriğe ihtiyaç duymayan araç gereçlerle kurulabiliyor ve yer çekimi, yoğuşma, buharlaşma gibi doğa olaylarına dayanan çalışma prensibiyle 3000 litreye kadar su üretebiliyor.
Görsel: YouTube