Deutsch NY’dan partner ve strateji başkanı Brent Vartan’la başkan yardımcısı ve grup planlama direktörü Shobha Sairam’ın sunumu oldukça provokatifti. İkili, bir ajans kültürü oluştururken çok farklı bir noktadan yaklaşmanın faydalarından bahsettiler.
Kişiler elbette ajans kültürü için önemliler. Ancak daha önemlisi kültür. Burada bir kült oluşturmak karizmatik liderlerle gayet kolay görünürken gerçek bir ajans kültürünü ortaya çıkartabilmek o kadar da kolay değil diyor Vartan.
Bu noktada salona dönerek bize yöneltiyor soruları ve el kaldırarak yanıtlamamızı istiyor. Sorular sırasıyla: En iyi fikir ilk akla gelen midir, 100. turdaki mi? Peki en iyi fikirler rekabetle mi çıkar, birlikte çalışmayla mı? İşte bu ve bunlar gibi sorulardan oluşan bir anketi 601 kişilik tüm ekiplerine uygulamış Deutsch. Sonuçlar yüzde olarak aşağıda.
Burada ilginç noktalardan birisi, ajansta en iyi fikirlerin ağırlıklı yanıt olarak spontane çıktığı düşünülürken müşteri tarafında yapılan ankette tam tersi bir sonuç çıkmış: Müşteriler en iyi fikirlerin bir süreç sonucu ortaya çıktığını düşünüyor.
Bu anketten de hareketle Deutsch Darwinian dediği, bildiğimiz sistemlerden biraz farklı ve daha yırtıcı bir hayatta kalma sürecinin hakim olduğu ajans kültürü tasarlamaya karar veriyor. Sairam’ın örneği bu kültürün alıştığımız iş kültüründen farkını çok iyi anlatıyor: Deutsch’ta bazen hiçbir gündemi olmayan, süresi belirsiz toplantılar yapılır. Bu tip toplantılar normal iş ortamında kaçınılan şeylerdir ama bazen gündemsiz, listesiz, süresiz toplantılarda ortaya çıkan karmaşadan bambaşka fikirlere ulaşılabilir. Bu nedenle şu solda gördüklerimizi sağdakilere doğru değiştirmekte yarar var.
Varyasyonları, rekabeti ve mirası da nasıl kullanıp sonuçta ajansın kültürüne ne katacağımızı bu şekilde özetledi Deutsch yöneticileri.
Deutsch NY’da briefler standart dışı yazılıyor. Her işin, her takımın kendi yöntemi olabileceği gibi, briefler de bir standarda girmek zorunda değil bu ajansta. Tüm bu bilinçli oluşturulmuş kaos ortamında Deutsch çalışanlarının memnuniyetleri 5 üzerinden 4,5 ortalamaya sahip çıkmış son çalışan memnuniyeti araştırmasında.
Sunumun sonunda Vartan, anlattıklarının bir yol olduğunu, tek yol olmadığını, her ajansın kendi yolunu ve kültürünü bulması gerektiğinin de altını çizdi.
Deutsch’un oturum için hazırladığı poster de gerçekten çok şıktı.