Hong Kong Şehir Üniversitesi’ndeki (CityU) bir araştırma ekibi; metaverse’de kullanıcılara dokunsal geri bildirim sağlayan ince, giyilebilir bir elektronik cilt tasarladılar. Bu kablosuz elektronik cildin adı, yukarıda da belirttiğimiz gibi WeTac. Araştırmacılar bu elektro-dokunsal sistemle, Metaverse’e daha gerçekçi ve canlı bir sanal dokunma deneyimi getirmeyi hedefliyor. Ürün, kullanıcıların avuçlarına yapışan ve kişiselleştirilmiş dokunma algılama verilerini toplayan cilt dostu bir hidrojel katmanından yapılmış. Sanal oyunlarda, sporda, teknik eğitimde, sosyal etkileşimde ve uzaktan kumanda edilen robotlarda kullanılabilme potansiyeline sahip.
Hantal dokunsal eldivenlerin yerine WeTac ile daha iyi bir kullanıcı deneyimi
“Görme ve işitmeye ek olarak dokunsal geri bildirim, sanal gerçeklik deneyimini daha da geliştirecek. Bu nedenle, daha ince, daha yumuşak ve daha cilt dostu bir kablosuz dokunsal arayüz geliştirmekte kararlıyız. Kullanıcı onu üzerinde taşırken tıpkı ikinci bir deri gibi serbestçe hareket edebilecek.” diyor araştırmanın lideri Doçent Dr. Yu Xinge (CityU’da Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nde araştırmacı).
WeTac iki bölümden oluşuyor: Kontrol paneli görevi gören küçük, esnek bir aktüatör ve avuç içine yerleştirilerek dokunsal arayüz işlevi gören hidrojel elektrotlu bir katman. Aktüatörün tamamı yalnızca 19,2 gram ağırlığında ve kullanıcının koluna takılabilecek kadar küçük (5 cm x 5 cm x 2,1 mm). Bluetooth Low Energy (BLE) ve kablosuz iletim ve güç için kullanılan küçük bir şarj edilebilir lityum iyon pil ile donatılmış. Avuç içine yerleştirilen katmanın kalınlığı sadece 220 mikron ila 1 mm. Elektrotlar avuç içinden parmak uçlarına kadar uzanıyor.
WeTac sistemi, VR ve AR gibi sanal sahnelere başarılı bir şekilde entegre edilmiş. Ayrıca BLE iletişimi yoluyla robotik kol gibi cihazlarla birlikte çalışabiliyor. Hafif, taşınabilir ve kablosuz kontrol tasarımı ve hassasiyete dayalı yoğunluk ayarı, kullanıcıların “eller ve ayaklar” ile sanal dokunuşu kolayca deneyimlemelerine olanak tanıyor. Kullanıcılar, spor antrenmanı sırasında bir tenis topunu kavramak, oyunlarda bir kaktüse dokunmak veya ellerinde yürüyen bir fareyi hissetmek gibi farklı senaryolarda sanal nesneleri deneyimleyebiliyor.
H2L Technologies yakın zamanda, sanal dünyada acıyı hissetmeyi sağlayan bir bileklik geliştirmişti. Sanal dünyada dokunma hissi için geliştirilen dokunsal eldivenlere de buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: CityU