Geride bırakmaya hazırlandığımız yılın en çarpıcı haberlerini inceledik ve ele aldığımız konular arasında bazılarının öne çıktığını gördük. 2017’nin Bigumigu’da öne çıkan konularını da tek tek derledik.
Çocuklara için tasarlanan eğlenceli-eğitici araçların sayısı Kickstarter ve Indiegogo gibi destek platformlarının da etkisiyle gün geçtikçe artıyor. Özellikle kod bilgisi öğreten oyuncaklar sık sık yer verdiğimiz türde araçlardan. Bu yılki oyuncak kitleri arasında özellikle çocukların motor becerilerini önemseyen Algobrix ve Unruly Splats dikkat çekiyor. Çünkü çocukları sağlıkları için sakıncalı olacak bir şekilde bilgisayar ya da tablet ekranına kilitlemek yerine, harekete ve fiziksel oyunlara ağırlık veriyorlar.
Çocuklar için öğretici robotların ve oyuncakların yakın geçmişine dair biraz daha derinleşmek isterseniz 2016’da hazırladığımız derlemeye de göz atabilirsiniz.
Sony’den Çocuklara Kod Bilgisi Öğreten LEGO Benzeri Oyuncak
LEGO benzeri minik bloklardan oluşan KOOV ile dilediğiniz model yapıldıktan sonra tekerlek gibi araçlar ve mesafe gibi sensörlerle model canlandırılabiliyor. Bilgisayar veya mobil uygulama üzerinden erişilen arayüz üzerinde oldukça sade, pek çok alternatifi gibi sürükle bırakla çalışıyor. Ancak KOOV’u farklı kılan özelliği 30 saatten fazla çevrimiçi dersin olması. Çocukların kod eğitimine sıfırdan başlayabileceği bir yapı kurulmuş.
LEGO’nun Yeni Setiyle Yapılan Oyuncaklar Canlanıyor
LEGO, CES 2017’de tanıttığı Boost isimli setiyle birlikte çocuklara kod bilgisini aşılıyor. LEGO Boost setinde Move Hub isimli ana gövde bulunuyor. Bu parça eğim gibi düzlemsel hareketleri algılayan sensörlere sahip. İkinci parça kombinasyon, renk ve mesafe sensörüyken üçüncü parça da etkileşimli motor olarak belirtiliyor. LEGO aynı zamanda bu kitle yapılabilecek 5 farklı model sunuyor; Robot Vernie, Kedi Frankie, Guitar 4000, Multi-Tool Rover 4 ve Autobuilder.
Çocukları Harekete Teşvik Ederken Kodlama Öğreten Düğmeler
Unruly Splats, ses ve ışık çıkaran, kocaman elektronik düğmelerden oluşuyor. Çocuklar bu düğmelerin üzerinde zıplayabiliyor, koşabiliyor ve aktif oyun ile kodlamayı öğreniyor. İsterlerse spor yarışmaları yapabiliyor, isterlerse müzik temelli oyunlar kurabiliyor ya da odaları için bir giriş kodu yaratmak gibi daha işlevsel komutlar verebiliyor. Burada sınır çocukların hayal gücüne kalmış aslında.
LEGO İle Uyumlu Programlama Blokları
LEGO ile uyumlu çalışan programlama bloklarından oluşan Cubroid ile çocuklar dilediklerini inşa edip canlandırabiliyor. Cubroid’i rakiplerinden farklı kılan özelliği kullanım kolaylığı. Çocuklar için Cubroid ile bir şey yapmak LEGO ile oynamak kadar basit çünkü mantığı aynı. İster sadece Cubroid bloklarıyla, ister LEGO ekleyerek dilediklerini yapabiliyorlar. Bu sayede çocukların yaratıcılıkları daha serbest kalabiliyor.
Kodlama Dediğin Çocuk Oyunu!
Algobrix, kendini en kapsamlı kodlama oyuncaklarından biri olarak konumluyor. LEGO ve Arduino ile uyumlu çalışan Algobrix, çocuklara bir bilgisayara ellerini dahi sürmeden kodlamanın temellerini öğretmeyi amaçlıyor. 5-13 yaş arası çocuklara seslenen Algobrix, bloklar aracılığıyla programlanan robotlarla kodlamayı oyuna çeviriyor. Temel olarak yaptığı, çocukların blokları düzenleyerek kod yazmalarını sağlamak. Böylece kodu dokunsal bir şekilde oluşturuyorlar.
Görsel: Indiegogo