Teknolojinin hızla gelişip evrimleştiği çağda doğan çocukları ekranlardan uzak tutmak oldukça zor olabiliyor. Zaman geçirmek için oynanan oyunların videoların yanı sıra gelişim çağındaki çocuklar için temel eğitimler de telefon veya tablet üzerindeki uygulamalardan alınabiliyor. Dolayısıyla ebeveynler de çocuklarının teknolojiden ayrı tutmak yerine bu özgürlük alanını geniş tutarak keyifli oyunlarla gelişim süreçlerine katkıda bulunmak istiyor. Ancak bağımlılığa kadar varabilen ekran başında süre geçirme isteği çocukların ilerleyen süreçlerde yaşayacağı davranış bozukluklarının tetikleyicisi olabiliyor.
Mochi Robot çocukları ekrandan uzaklaştırarak geleneksel bir eğitim sunuyor
Kickstarter’da fonlanan San Francisco merkezli girişim “Mochi Robot” çocuklara temel kodlama bilgisini öğretmesi ile birlikte alfabe, sayılar, renkler gibi bir dizi temel eğitim de sunuyor. Bu eğitimi LEGO parçaları, kitaplar, bloklar, özel hazırlanmış bir pano ve girişimin maskotu oyuncak ayıyı kullanarak geleneksel yöntemleri merkeze aldığı bir sistem içerisinde veriyor.
Piyasada yer alan çocuklar için kodlama eğitimlerinin birçoğu da yine telefon veya tablet üzerinden deneyimlenen uygulamalar oluyor. Bu durum çocukların ekran başında daha çok vakit geçirmesine sebebiyet veriyor. Mochi Robot ise çocukları bilgisayar ekranı yerine tahta bloklara yönlendirerek hem temel kodlama eğitimi veriyor hem de onların ekran başında geçirmiş olduğu süreyi azaltıyor.
Kodlama eğitiminin yanı sıra yaratıcılığı ve el beceresini geliştiriyor
Kodlamanın temellerini daha eğlenceli ve ilham verici sunmak için hikayeler etkileşimli oyunlar kullanılıyor. Programlama için hazırlanan tahta özel hazırlanmış bloklar kullanılarak dolduruluyor. Temel yönleri içeren bu blokları bir düzen içerisinde yerleştiren çocuklar oyuncak ayının yer aldığı sistemi hareket ettirebiliyor. Oyuncak ayının yer aldığı robot sistemi LEGO parçalarına uyumlu olarak tasarlanmış. Robot farklı parçalar kullanılarak yeniden tasarlanabiliyor ve kişiselleştirilebiliyor. Çocuklar LEGO parçaları ile robota eklentiler yapmanın yanı sıra kutunun içinde yer alan el işi kağıtlarını ve tahta parçalarını kullanarak yaratıcılığını ve el sanatlarını geliştirebiliyor.
Set içinde yer alan hikaye kitapları ise ailelerin çocuklar ile zaman geçirmesini sağlayacak alternatif bir seçenek sunuyor. Biyoloji, alfabe eğitimini, renkler, sayılar, şekiller gibi 12 farklı maceranın yer aldığı kitaplar içinde yer alan haritası ile birlikte çocuklara alternatif maceralar sunuyor.
3-6 yaş arası çocukların gelişimini bireysel olarak değil bütüncül bakış açısıyla artırmayı amaçlayan Mochi Robot Kickstarter’da fonlanmaya devam ediyor. Halihazırda hedeflenen 50 bin dolar geçilmiş durumda. 650’ye yakın destekçinin yapmış olduğu destekler ile 200 bin dolara yakın fon elde edilmiş durumda. Çocuklara güzel bir yılbaşı hediyesi alternatifi sunmayı hedefleyen ekip 2019’un son ayında teslimat sürecine geçmeyi planlıyor.
Görsel: Youtube, Kickstarter