Çocukların çizim yapması duygusal gelişimleri için önemli bir etkinlik. Tabii ki çocuğunuz resim yapmayı sevmiyorsa zorlamayın, belki onun kendini ifade etme biçimi çizmek değil de başka bir şeydir. Çocuklar yaşadıkları birçok olayı dile getiremeyebilirler ama bunu resimle küçük yaşlarda ifade edebilirler. Miami Art Week’te de bu sene çocukların iç dünyasına yolculuk yapan ve onların yaşadıklarını gelenlerle buluşturan bir sergi açıldı: Broken Crayons.
Broken Crayons adından da anlaşılacağı üzere iyi bir yolculuk değil ama. Bağımsız reklam ajansı Republica ve sivil toplum kuruluşu Amigos for Kids ortaklığıyla düzenlenen Broken Crayons sergisi, aslında detayları öğrendikçe bizleri rahatsız etmek üzerine kurulu. Sergi, istismar edilen çocuklara kendi sanatları aracılığıyla ışık tutuyor.
Sesi Çıkmayan Çocuklara Biz Işık Tutalım
Sergide ziyaretçiler ilk olarak geldiklerinde çocukların ilham verici, tatlı çizimleriyle karşılacaklarını düşünüyorlar. Resimlerden pek bir şey anlaşılmamasını sağlayan Republica ve Amigos for Kids, resimlerin geçek anlamını kulaklıkları taktıktan sonra ziyaretçilere dinletiyor. Dinleyenlerin tepkileri ise inanılmaz, hiçkimse böyle bir şey beklemediği için şok oluyor. Örneğin, bir resimde çocuğun çizdiklerini bilmeden voleybol oynayan iki çocuk ve bir yetişkin sanabilirsiniz. Ancak kulaklığı takıp dinlediğinizde, biz de videoda dış ses olarak duyuyoruz bunu, aslında resmi çizen 9 yaşındaki çocuğun okuldaki koçları tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığını duyuyoruz. İnsanın kanı çekiliyor bir anda, değil mi?
Republica ve kötü durumdaki çocuklar için çalışan sivil toplum örgütü Amigos for Kids, projeyi sadece bir sergi ile sınırlamıyor. Sergi dışında da insanlara ulaşmayı amaçladıkları için projenin bir de sitesi mevcut. Siteyi incelediğinizde yukarıdaki örnek gibi birçok hikaye daha duyabiliyorsunuz. Republica, proje araştırmasında Güney Avustralya Üniversitesi’nden çocuk koruma uzmanı Elspeth McInnes’in arşivlerinden de faydalandı. Elspeth McInnes, kendi kişisel araştırmaları boyunca incelemelerini arttırdıkça istismara işaret eden birçok çocuk çizimiyle karşılaşmış. Araştırmacıya göre bazen çocuk istismarını önlemek için gereken tek şey birçok işareti dikkatli okumaktan geçiyor.
Keşke dünya daha iyi bir yer olsa da sadece çocukların güzel anlarını resmettiği sergilere gitsek. Keşke kötü şeylerin olmadığı bir dünyada, her sergi daha önce yazdığımız yenebilir sergi gibi olsa da hem keyiflensek hem de karnımız tok ayrılsak. Ama ne yazık ki gerçek dünya daha karanlık ve kafamızı çevirdiğimiz, göz ardı ettiğimiz köşelerde hep bir şeyler oluyor.
Künye
Ajans: Republica
Reklamveren: Amigos for Kids
Görsel: YouTube