2018 Ottawa International Animation Festivali’nde kazandığı büyük ödülün yanı sıra pek çok festivalden ödül ve mansiyonla dönen Ugly, internet üzerinde de yayına girdi. 11 dakikalık bu kısa canlandırma; yönetmeni Nikita Diakur tarafından etkileşimli canlandırma olarak tanımlanan ilginç ve yenilikçi bir teknikle hazırlandı.
Ugly, bir Kızılderili reisiyle Ugly isimli sokak kedisinin hikayesini anlatıyor. Terk edilmiş ve yalnız hisseden; çocuklar, itfaiyeciler ve köpekler arasında zor bir dünyada var olma çabası içerisinde kedicik; mistik güçlere sahip Kızılderili reisinde aradığı sıcaklığı ve dostluğu buluyor. İnternette “Ugly the Cat” adıyla bilinen anonim hikayeye dayanan film; beraber yaşama, saygı ve şefkat kavramalarını ele alıyor.
Hataları Kucaklayan Yapım Süreci
Filmde kullanılan, etkileşimli canlandırma olarak tanımlanan CG tekniği; animasyon anlamındaki sınırların genişletilmesini sağlamış. Yönetmen Nikita Diakur; dijital sürecin matematiksel gelişigüzelliği ve hatalarıyla savaşmak yerine, bunları kucaklayarak filme dahil etmiş. Bu deneysel yaklaşım sayesinde de film, benzersiz ve farklı bir görünüme kavuşmuş.
Filmin yapımındaki bu yenilikçi bakışın ve hatayı kucaklayan yapıyı Diakur “Ugly Dynamics” (Çirkin Dinamikler) olarak adlandırıyor. Kullanılan bu çirkin dinamikler; bu canlandırma filmi normal canlandırmaların aksine oyuncu yönetimine daha fazla yaklaştırıyor. Zira bu filmde de karakterlerin “performanslarına” ve kendi katılımlarına izin verilmiş. Böylece izleyici için olduğu kadar yaratıcı için de sürprizler içeren, beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabilmiş.
Filmin Tekniği Mesajı Taşıyor
Yapıbozumcu bir estetik anlayışı içeren film; aslında baş karakteri Ugly’nin (Çirkin) hikayesindeki gibi kabul edilmeyen, dışlanan bir şeyin sonunda kabul edilmesiyle kurulan güzelliği temsil ediyor denebilir. Ya da bir başka bakışla, hayatta kontrol edemediğimiz ama bizi ve seçimlerimizi şekillendiren dış etmenler olduğunu filmin, kendi yapısıyla ifade ettiği söylenebilir. Filmde kedinin yaşadığı kaosun onu sonuca getirmesi gibi, filmdeki teknik kaosun da filmin mesajını taşıdığı düşünülebilir. Bu anlamda bu filmde teknik ve mecra, mesajı taşıyan araçlar olmakla kalmıyor; mesajın kendisine dönüşüyor.
Künye:
Yönetmen: Nikita Diakur, Redbear Easterman
Yapım: Cartoon Brew & FFA
Müzik: Enrica Sciandrone, Cédric Dekowski, Felix Reifenberg
Kayıt, Miksaj, Ses Tasarım: Nicolas Martigne, David Kamp / studiokamp
Mastering: Bernd Thurig
Canlandırma Asistanı: Gerhard Funk, Phil Maron, Nicolas Trotignon
Krediler: Bastian J. Schiffer
Efektler: Ozan Korkut, Chris Lühning, Mitch Martinez, Julia Merkschien, Hannes Raff
Yardımcı Yapımcı: Amid Amidi Production
Fonlama Sorumlusu: Karsten Matern
Görsel: Ugly Basın Kiti