Birçok genç internet üzerinden sosyal baskılarla karşılaşıyor; zorbalığa ve istismara uğruyor. Özellikle çıplak görüntülerini paylaşmış bir gencin yaşamı her türlü tehlikeye açık hale geliyor. Şanslıysa ve başına bir şey gelmemişse bile bu fotoğraflar, sonsuza kadar kafasının içinde kendisini rahatsız edebilecek bir dijital ayak izi olarak varlığını koruyor. Birkaç yıl önce Children of the Street Society için hazırlanan farkındalık kampanyası, gönderilen bir çıplak fotoğrafın yanlış ellerde ne şekilde kullanılabileceğini gençlere hatırlatan çok etkili bir kampanya hazırlamıştı. Bu defa da The National Center for Missing and Exploited Children (Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar için Ulusal Merkez) bir çevrim içi araçla daha etkili bir çözüm sunuyor.
Take It Down, Meta tarafından destekleniyor
Bu çevrim içi aracın/ hizmetin adı yukarıda da bahsettiğim gibi “Take It Down”. Araç, kullanıcıya fotoğraflarının kendi izni dışında internette paylaşılmamasını sağlıyor ve böylece gücü onun ellerine geri veriyor. Yukarıda da söylediğim gibi, Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar için Ulusal Merkez hizmeti yürütüyor. Projenin kısmi finansörü ise Meta.
Take It Down, söz konusu görüntü için anonim olarak bir dijital parmak izi oluşturuyor. Bu parmak izi esasen “hash” adı verilen bir dizi sayıdan oluşuyor. Bu parmak izi sayesinde kullanıcı, uygulamayla iş birliği yapan katılımcı şirketlerin sosyal medya ugulamalarından fotoğraflarını kaldırabilir hale geliyor. Ayrıca bu sosyal ağlar, halka açık veya şifrelenmemiş hizmetinde bir hash değeriyle eşleşen bir resim veya video tespit ederse, müstehcen içeriğin yayılmasını sınırlamak için kendiliğinden de harekete geçebilibiliyor Bu parmak izinin deepfake’lerde işe yaradığı belirtilmiş. Böylece kullanıcının fotoğrafının, yapay sinir ağları kullanılarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirilmesine de imkan kalmıyor.
Uygulamanın internet sitesinde, kullanıcılara görüntünün cihazlarında kalacağı ve uygulamanın sistemine yüklenmeyeceği garantisi verilmiş. Katılımcı siteler arasında Meta’nın Facebook ve Instagram’ı, Mindgeek’in OnlyFans’ı ve Pornhub’ı ve Yubo yer alıyor. Muhtemelen gençlerin en çok takıldığı iki yer olan TikTok şu anda listede yok. Yine de Twitter da henüz listeye dahil olmamış.
Hizmetin eksiklerinden biri, fotoğraf WhatsApp gibi şifreli bir mesajlaşma uygulamasında dolaşıyorsa, Take It Down’ın onu kaldıramaması. Başka bir sorun da, görsel değiştirilirse (bir emoji ekleyerek, kırparak veya bir memeye dönüştürerek), sitelerde yer alması için yeni bir hash’e ihtiyaç duyacak olması.
Yaş sınırı, konum ve şartlar hakkında önemli detaylar
Bu arada Take It Down’ı kullanmak için ABD vatandaşı olmanız gerekmiyor. İnternet sitesinde şu açıklamaya yer verilmiş: “Dünyanın herhangi bir yerinde yaşıyorsanız, 18 yaşın altındaysanız ve çevrim içi olarak paylaşılmış olabilecek çıplak, kısmen çıplak veya müstehcen resimlerde görünüyorsanız bu hizmeti kullanabilirsiniz.”
Ayrıca bugün 18 yaşın üzerinde olsa bile, fotoğrafları çekildiğinde 18 yaşın altında olan insanlar da bu hizmeti kullanabiliyor: “Çıplak, kısmen çıplak veya müstehcen bir durumda olduğunuz fotoğraf veya videolarınız çekildiğinde 18 yaşın altındaysanız ve bunların çevrimiçi olarak paylaşıldığına veya paylaşılacağına inanıyorsanız, bu hizmeti kullanabilirsiniz. Görüntünün veya videonun cihazınızda olması gerekir.”
Benzer bir hizmet 2017’de Facebook (Meta o zamanlar Facebook idi) tarafından yetişkinlere sunulmuştu. Daha doğrusu sunulmak istenmişti. O dönemde Facebook, çıplak fotoğraf alışverişi yapmış olan kullanıcılarından ön tedbir olarak bu fotoğrafları talep etmişti. Böylece talep edilen fotoğraflar, ‘parmak izi’ ile işaretlenecekti. Şantaj yapacak biri olursa ve bu fotoğrafları kullanmaya yeltenirse bu parmak izi sayesinde Facebook tarafından fark edilecekti. Ancak kullanıcılar tedbir için bile olsa kendi elleriyle Facebook’a bu fotoğrafları vermekten kaçındılar. Dolayısıyla bu hizmet tutmadı. Take It Down’ın kullanıcılarına anonimlik sunması bu açıdan çok önemli.
Görsel: YouTube