Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cinsiyetçi Kadın Fotoğraflarına Karşı Lean In ve Getty Images İşbirliği

Cinsiyetçi Kadın Fotoğraflarına Karşı Lean In ve Getty Images İşbirliği

Lean In organizasyon stok görsel şirketi Getty Images ile çalışarak cinsiyetçi kadın stok görsellerini azaltmayı hedefliyor.

Sheryl Sandberg, zamanında Google’da üst düzey yönetici olduğu dönemlerde Adwords ve Adsense projelerine katkılarından sonra Facebook’a transfer oldu, şu an Facebook’un CEO’su olarak görevde. Onu kadın yönetici olma gerçeği ile ilgili paylaştıklarından tanıyanlarınız olabilir, hatta dünyada neden az sayıda kadın lider olduğuna dair konuşmasının TED videosu buradaSaveFrom.net.

Lean In, Sandberg’ün kurduğu bir organizasyon. Sandberg’ün aynı isimli kitabıyla aynı amaca sahip; kadınların iş hayatındaki yerinin değerinin farkında olunması ve kadınların yapamayacaklarından çok neler yapabileceklerine dair bilinçlendirme. Bu hareketi iş hayatındaki kadınların feminist örgütlenmesi olarak görenler de mevcut.

Konumuz ise Lean In organizasyonunun yeni projesi, çünkü bu proje reklam dünyasını da yakından ilgilendiriyor. Proje Lean In ve stok fotoğraf şirketi Getty Images’ın işbirliğiyle yürüyor, amacı da stok fotoğraflardaki cinsiyetçi görünümü azaltmak.

Şirketlerin internet sitelerinde yer vermek için ajanslardaki sanat yönetmelerinin, bir makalesinde kullanmak için editörlerin ve gazetecilerin bulmak durumunda olduğu iş kadını portresini cinsiyetçilikten daha uzak bir görünüme taşımayı hedefliyor bu proje. Artık stok görsellerde hep karşımıza çıkan topuklu ayakkabılı, mini etekli iş kadını portresine son.

Getty’nin görsel trendler direktörü Pam Grossman’ın bildirdiğine göre görsellerin bir kısmı Getty’nin zaten var olan fotoğraf kütüphanesinden seçilirken, %25 oranda fotoğraf sıfırdan hazırlandı. Her ay Lean In projesiyle birlikte belirlenen kriterler içindeki fotoğraf sayısı artacak.

Fotoğraflarda bir toplantıyı yöneten iş kadını gördüğümüz kadar iş hayatının dışında okul ortamında ve aile ortamında da güçlü olan kadınla karşılaşacağız. İş hayatındaki kadın görselleri, pasif bir rol oynayan kadın yerine vücut diliyle ve duruşuyla merkezde, güçlü olduğu anlaşılan görüntülere sahip olacak. Fiziksel görünümüyle ve verdiği elektrik ile güçlü ve aktif olduğu anlaşılan kadınların yanısıra 20’lerinde ya da 30’larında olmayan, genç görünmek zorunda olmayan kadınlar da stok görseller arasında yerini alacak.