The Form Factor Is the Message panelinde konuşmacımız Ben Huh, Cheezburger CEO’su. Akıllı, komik ve stratejik adam.
Önce Dev Bir Kedi Tespiti
– kısa sessizlik –
10 milyon yıldır kedileri “sevilebilir” olmak üzere yetiştiriyoruz. 10 milyon yıl sonra da sanki çok yeni bir şeymiş gibi gelip soruyoruz, “Aa neden kedileri seviyoruz ya?” diye 🙂
İşte bu yüzden, sırf bu yüzden, internette ürettiğiniz her içeriğin rakibi budur. Alın, bunu geçmek zorunda işte içeriğiniz 🙂
Sonra Çok Basit Bir Soru: iPhone Ekranı Neden iPhone Ekranı Gibi?
Artık yeni jenerasyon ekranların arasında yaşıyoruz. Yenisi ve eskisi arasında hem farklar hem de neden olduğunu bilmediğimiz benzerlikler var. Mesela neden iPhone’umuz bölye? Çünkü HD TV üreticileri eskiden 16:9’a karar vermişler. En iyi format bu olduğu için değil; eski jenerasyon formatın adaptasyonu olduğu için böyle.
“The Format Is The Message”
Sahip olduğumuz ve içerik tükettiğimiz her alet/ekran değişik bir formatta. Telefonun büyüğü, tabletin küçüğü, televizyonun dev ekranlısı… Bazı sorular soralım. Bunların hangisi hangi içerik tipine uygun? Bunun yanında bir de “içerik tüketme anları” var. Otobüste giderken tüketmeye uygun içerik nedir? Yolda yürürken bakmaya uygun içerik nedir? Yatmadan önce iyi gelen içerik nasıldır? Bu soruları bir de “uygun alet hangisidir” diye sorarsak çok boyutlu bir tablo ortaya çıkıyor.
Şimdiye kadar ya eldeki ekrandan hareketle içini dolduruyorduk, ya elimizdeki içerik tipini ekrana uyduruyorduk. Bunun ötesini, kullanım anlarını da düşünmemiz gerekiyor.Hangisi Favori Televizyonunuz?
Eskiden alet ve aktivite arasında doğrudan bir ilişki vardı, TV’de film seyredilir, telefonda da konuşulurdu. Şimdi bu ilişki tamamen değişti. Hepsinden neredeyse her aktiviteyi yapabiliyorsunuz.
“Nerede” izlediğiniz önemli değil, “nasıl” izlemeyi tercih ettiğiniz önemli. Süper bir BBC Life belgeselini iPhone’da izlemek berbat bir deneyim. Böyle bir içerik doğal olarak büyük ekranı hak ediyor. Öte yandan, BBC Life’ı iPhone’da ve gece yatmadan önce akıllara getirebilecek doğru içerik formatı nedir? Buna da kafa yormanız lazım. İşin özü; çok daha çeşitli ve isanların isteyeceği şekilde içerik üretmeniz lazım. Hepsini bulmuş ve doğru içeriği doğru formatla eşleştirmiş değiliz. Doğru varsaydığımız bazı eşleşmelerle hasbelkader devam ediyoruz!
En İyi Ekran, Size En Yakın Olandır
Bu içerik ve format matrisini çözerken, convenience, yani kolay erişilebilirliği de göz önüne almamız gerekiyor. Bir içerik büyük ekranı mı hak ediyor? İlla dev TV gerekmiyor: Gözünüzün önündeki tablet, dev ekrandan daha etkilidir ve oransal olarak aslında daha büyüktür. Deneyimi de farklıdır. Örneğin çocuklarla dev ekranda bir film izlerken arada salona saçılan oyuncakları izlemek yerine tablette eşinizle rahat rahat izlemeyi tercih edebilirsiniz. İster inanın ister inanmayın, evinizdeki TV’yi elinizde tutmanız mümkün. Ama biz bunu böyle düşünmeye alışık değiliz!
Gelecek Kısa Formatlı İçerikte
Dikkat ekonomisi 2 sonuca yol açıyor.
1) Dev bütçem var ve öyle bir yapımla karşına gelirim ki gözardı edemezsin (push)
2) Öyle bütçesizim ve öyle kısa sürede öyle etkili bir şey yaparım ki gözünü ayıramazsın. (pull)
Vine’dan önce neredeyse hiçbir şey 6 saniyede yapılamazdı ve hikâye anlatımı için yetersizdi. Format olarak 6 saniyeyi dayadıktan sonra nasıl bir yaratıcılık çıktığını hep beraber gördük.
Kısa Hikâye: Doğru Format-Doğru İçerik Eşleşmesi2005’te uçaklarda öndekinin ensesine bakarak seyahat ediyorduk.
Şimdi ise Havai Havayolları herkese tablet veriyor.
Format Doğru Ama İçerik Yanlış
iPhone’la dikey çekilmiş video izlemek sizi nasıl hissettiriyor? Rezalet mi? Tekrar düşünelim. Geleneksel olarak TV’de 16:9 formatını biz yarattık. Bu yüzden iPhone’un şekli öyle. Ama neo-geleneksel olarak akıllı telefonu diky tutuyoruz. “Dikey video kötü” yorumu, aslında bizim kısıtlı yaratıcılığımız. Halbuki bir insanın boydan videosunu görerek örneğin karşılıklı görüşme yapmak, dikey videoya gayet uygun. Formatlararası içerik düşünebilmek, yaratabilmek, yanlışlardan doğru çıkarabilmek biraz böyle bir şey.
Format Doğru Ama İçerik Eksik3D görüntü teknolojisi şimdilik ağırlıklı oyun için kullanılıyor. İlla sağdan soldan yukarıdan aşağıdan gelen düşmanları vuruyoruz. Öte yandan, aynı teknolojiyi neden kendimizi Rio’da plajda görmek için kullanmıyoruz? Nedeni şu: Hâlâ biri çıkıp bu format için doğru içeriği henüz üretmedi. Biri, bunu ekonomik olarak mümkün kılmanın yolunu bulacak ve doğru format, kendisine layık içeriği bulacak.
Format Da Eksik, İçerik De Eksik
Plak örneğini ele alalım. Meğerse, eskiden müzik, oturup 1 saat aralıksız dinlenileceği varsayılarak yapılıyormuş. Bugün için henüz kimse, yolda yürürken bir yandan telefondan emaillerinizi kontrol edip dinleyebileceğiniz bir müzik icat etmemiş durumda.
Herkesin Kendi En Süper Anı, Doğru Andır
Hayatımızda öyle anlar var ki, sadece bizim için önemli. Başkası için tamamen mânâsız, bizim için küçük ama dev anlar.Belki bir oyunda level atladığımız zaman? Belki imkânsız bir sokakta bir park yeri bulduğumuz zaman? Hatta belki sabah alarmı ertelemeden zamanında kalkabildiğimiz o an.
Bebeğiniz kaka mı yaptı? Bize ne! Kediniz çok tatlı mı uyuyor? Yahu, bize ne!
Bu durumu olumluya çevirmemiz lazım. Herkesin kendi bir inanılmaz süper an’ı var. Bundan nasıl yararlanabiliriz, ve size yarar sağlayabiliriz? Doğru soru bu.
Önemli ders
– Herkesin ortak yaşadığı, önemli kitlesel anlarda dikkat çekmeye yönelik çalışmalar yapın.
– Başka kimseyi ilgilendirmeyen, sadece o kişiyi ilgilendiren ve mutlu eden anlarda ise o kişiyi harekete geçirecek çalışmalar yapın.