Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Şimdi Şuraya Mutlu Bir İnsan Suratı Koyalım

Şimdi Şuraya Mutlu Bir İnsan Suratı Koyalım

Evden çıkmadan sosyalleşmenin yeni aracı Human Uber ile kalori harcamadan koşuya dahi çıkabilirsiniz.

Teknolojinin akıllanması bireylerin insanla etkileşimini giderek azaltıyor. Artık birçok yerde işlemlerimizi bir adet akıllı teknoloji ürünü ile halledebiliyoruz. Amazon gibi şirketler kuryeler yerine drone kullanmaya hazırlanıyor, hiçbir insan çalışanın olmadığı akıllı süpermarketlerin çağı yaklaşıyor. İnsanlarla flört etmekten bıktıysanız o da ileride seks robotlarıyla çözülecek. Her isteğe göre, her alanda insanla etkileşimimiz azalacak kısacası. Merak etmeyin, teknolojinin her soruna bir çözümü var. Araştırmacılar şimdi de ev rahatlığını terketmeden arkadaşlarınızla sosyalleşmeniz için bir yol buldu. Bir iPad maskesi olan ChameleonMask sayesinde artık herkes sizin konuşmak istediğiniz kişi olabilir.

Japon AR/VR (arttırılmış gerçeklik/sanal gerçeklik) araştırmacı Jun Rekimoto tarafından tanıtılan teknolojinin adı ChameleonMask. Ekip ürünü Human Uber (İnsan Uber) olarak tanımlıyor ama mobil FaceTime’a daha yakın bir ürün. Uzakta yaşayan sevdiğiniz biriyle konuşacaksını diyeli. Daha gerçek hissetmek adına iPad’e ayak desteği takmaktansa iPad’i birinin suratına takıyorsunuz. Ekip de zaten bu ürünü tanımlarken iPad’in takıldığı kişiyi gerçek bir insanı başka bir uzak kullanıcı için vekil olarak kullanma diyor. Bir yandan komik, insan görünce bir gülüyor. Bir de ChameleonMask’i takan kişinin bu deneyim için “çok doğal demesi” ise daha şaşırtıcı.

Senin Bedenin Benim Kafam

Birilerinin bedenen sizin yerinize sosyalleşmesi fikri çok enteresan. Düşünün, evde oturmak istiyorsunuz ama arkadaşınıza bugün onunla buluşacağınıza söz verdiğinizi hatırladınız. Halbuki bugün kafanızdan geçen pijamayla evde sakin bir gün geçirmek. Hemen ChameleonMask takan birini çağırıyorsunuz ve problem çözüldü. Siz evde pijamayla oturmaya devam edin, o sizin yerinize yürür, koşar ve taşır. Hem de hiç konuşmadan. Çünkü ChameleonMask takanların konuşmaması en önemli noktası. Maske kafaya geçirildikten sonra takan kişinin görüp göremediğiyse meçhul. Ama siz görüyorsunuz en kötü ona tarif edebilirsiniz.

ChameleonMask teknolojisi, ki Telepresense (Telebulunuş) diye geçiyor, aslında yeni bir teknoloji değil. Yani iPad’i bir insanın kafasına takmak ne kadar teknoloji onu da açıklayamıyor insan. Genelde absürt komedi dizilerinde yazarların aklına gelen bir fikir gibi. Zaten on yıl kadar önce Arrested Development dizisinde bu sistemi şaka yollu da olsa bize göstermişlerdi. Eğer izlemediyseniz dizinin en güzel şakalarından biri olduğu için çok anlatmak istemiyorum ama bulunduğu mekandan ayrılamayan bir zenginin kendisi yerine vekilen birini ataması üzerineydi. Dizide izlerken “surrogate” etiketli beyzbol şapkası giyen birinin alnında kamerayla bir adamın yerine dolaşması kahkahalar attırmıştı. Hatta dizinin sevenleri Larry Middleman diyince hatırlayacaktır. Gerçek hayatta ise enteresan ve gerçek gerçek.

Görsel: ChameleonMask