Sahip oldukları düşük yüzey gürültüsü ve uzun dinleme ömürleri, çıkışı 1950’li yıllara denk gelen 33’lük ve 45’lik vinil plakların kendilerine kemik bir hayran kitlesi edinmesini sağladı. Öyle ki bugün meraklılarının ve koleksiyonerlerin ilgiyle takip ettiği bir sektör haline gelmiş durumda. Eğer üzerindeki ilgi halen tazeyse, nostalji asla sadece bir nostalji değildir. Günümüze ve günümüz trendlerine uyarlanabilir. Tıpkı İngiliz Evolution Music tarafından ekolojik denge gözetilerek üretilen biyoplastik vinil plak gibi.
GREAT SUCCESS!
On September 2nd EarthPercent raise £19,096.37 in purchases, bringing the total amount raised together from the Earth Day 2022 campaign raised to £49,943.28 (minus platform fees). How? read comments @earthpercentorg @LuvSustainables @friends_earth pic.twitter.com/f2G8tv8y6q— EvolutionMusic (@EvolutionMusiLP) September 16, 2022
Çoğu vinil plak, Greenpeace tarafından ‘çevreye en zararlı plastik’ olarak tanımlanan Polivinil klorür veya PVC’den üretilir. Evolution Music, eski üretim yöntemleri sırasında hem çevre hem de insan sağlığına yönelik olumsuz etkiler ortaya çıkaran vinil plakları, biyoplastik ve bitki atıkları kullanarak yeniden üretti.
Ekolojik vinil plak üretimi, dört yıllık bir araştırma geliştirme sürecinin ardından hammadde olarak kullanılan biyoplastiğin geliştirilebilmesini sağlayan, zararlı maddeler açığa çıkarmadan standart PVC ile aynı şekilde hareket eden bir baz polimerin bulunmasıyla mümkün oldu.
İlk biyoplastik plak çıkaran sanatçılar ise R.E.M.’den Michael Stipe ve ABD’li sanatçı Beatie Wolfe oldu. 12 inç boyutunda vinil plağın A yüzünde Stipe’nin “Future, If Future” adlı parçası bulunurken, B yüzünde Wolfe’un “Oh My Heart” parçası yer alıyor.
Geçtiğimiz yıl ABD’deki plak satışları 1980’li yılların ortalarından bu yana ilk kez 1 milyar doları aştı. CBS News‘e konuşan Evolution Music yetkilileri biyoplastik plakların seri üretime geçildikten sonra eski tip plaklarla aynı fiyata mâl olacağını belirtiyorlar.
Bu yılın başlarında 500 kopya olarak piyasaya sürülen biyoplastik vinil plakların satışından elde edilen gelir EarthPercent adlı yardım kuruluşuna bağışlandı.
Plak meraklılarındansanız, evde vinil plak üzerine ses kaydetmenin kolay yolu haberimiz ilginizi çekecektir. Konuya derinlemesine dalmak isteyenlere ise ismi arşivcilikle neredeyse eş anlamlı hale gelen Gökhan Akçura’nın Türkiye’nin İlk Plak Fabrikaları adlı şahane yazısını okumalarını tavsiye edebiliriz.
Evde Vinil Plak Üzerine Ses Kaydetmenin Kolay Yolu: PHONOCUT
Görseller: Evolution Music, Twitter.