Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Cem Dinlenmiş 80’li ve 90’lı Yılların Kentteki İzini Sürüyor

Cem Dinlenmiş 80’li ve 90’lı Yılların Kentteki İzini Sürüyor

Cem Dinlenmiş "Blok Sakinlerinin Dikkatine" adlı kişisel sergisinde izleyiciyle buluşan resimlerinde, 80'li ve 90’lı yıllardaki sosyokültürel değişimin kentteki izlerini sürüyor.

“Her şey olur” adlı köşesiyle Penguen ve Uykusuz dergilerinden tanıdığımız karikatürist Cem Dinlenmiş, illüstratör ve ressam olarak da üretim yapan bir isim. Türkiye’de x-ist ev sahipliğinde kişisel sergiler açan Dinlenmiş, yurt dışında da grup sergilerinde yer alıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında da kamusal mekanlara odaklandığı Blok Sakinlerinin Dikkatine adlı kişisel sergisiyle dikkat çekmişti.

Cem Dinlenmiş, Blok Sakinlerinin Dikkatine sergisinde 80’li ve 90’lı yıllardaki sosyokültürel değişimin kentteki izlerini tasvir etmiş, büyüdüğü dönemin estetik kodlarını incelemişti. Dün bu sergiden 4 çalışmasını Instagram’daki takipçileriyle paylaştı. Paylaşımında Milli Reasürans Binası, Galleria, Tekstilkent ve Peri Tower’a yer verdi. Sanatçı, önceki kişisel sergilerindeki hikayeli yapıyı bu sergide de sürdürmüştü. Geçmişte kalan bir estetikle ilişkilendirdiği monoblok binalar, tekrar eden strüktürel öğeler ve topoğrafyayı geometrik ve sade bir üslupla aktarmıştı.

Blok Sakinlerinin Dikkatine, yakın tarihin estetik kodlarını taşıyor

Sanatçının el aldığı mekanların tamamı, çocukluğunu doğrudan etkileyen bir yere sahip değil. Ancak bumekanlar estetik olarak, kişisel tarz ve beğenilerinin şekillenmeye başladığı zamanlarla ilişki kurmaya yöneltmiş Dinlenmiş’i. Bu dönemin etkilerinden yola çıkarak kendini incelemiş. Turgut Özal’ın yönetimde olduğu, ilk özel televizyonların yayına başladığı, İstanbul’un piyasalaşmaya açıldığı; çocukluğu ve ilk gençliği bu döneme denk gelenlerin yakından tanıyacağı bir dönem bu. Bu dönem çocukluğuna denk gelmiş biri olarak resimlere bakar bakmaz tüm bu arka planı hissedebildim şahsen. Cem Dinlenmiş’in 80’li ve 90’lı yıllara ilgi duymasının bir başka nedeni de kendi deyimiyle “bütün dünyada estetik olarak böyle ayrıksı bir dönem yaşanıp sonra bunun neredeyse unutulmuş olması”. Bazı örnekleri yıkılarak tarihe gömülen, bazılarıysa son yıllarda yüceltilip itibarı iade edilen bir anlayışa bugünden baktığını; sistematik bir saldırı altındaki 20. yüzyıl mimarlığımızı anlatmak istediğini belirtmiş Güliz Arslan’la yaptığı röportajda.

Cem Dinlenmiş hayranıysanız sanatçıyı Instagram’ın yanı sıra Twitter’ıFacebook paylaşımları, internet sitesi, ve blogu aracılığıyla da takip edebilirsiniz.


Cem Dinlenmiş sergide şehir dışındaki cezaevi komplekslerinin tek tip giriş yapılarına da yer vermiş.


Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.