Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Caza Ritm Tutan Video: NEBULA

Caza Ritm Tutan Video: NEBULA

Marcin Nowrotek, Kinect sensörleriyle çektiği NEBULA'da sanatçı film tarihinde eş zamanlı gelişen iki yaklaşım arasındaki bağlantıyı arıyor.

Bazı şarkılara videolar da ritm tutar. Artık video teknikleri gelişti. Aklımıza gelmeyen şekillerde modellemeler 3B bilgisayar destekli programlarla yapılıyor. Birçok ek araçla da videolar üretilebiliyor. Video sanatçılarının çağındayız. Polonyalı film yapımcısı Marcin Nowrotek de videolarla deney yapmayı seven bir sanatçı.

Marcin Nowrotek’in “NEBULA” videosu bir caz şarkısıyla kolajlandı. Maciej Obara International Quartet’in 13 dakikalık Sleepwalker parçasının yeniden düzenlenmiş 3 dakikasını içeriyor video. Animasyonda müziğin ritmini yansıtan ve birbirinden ayrışan sanatçılarla enstrümanlarını görüyoruz. Görüntüler katmanlı olduğu için birbirine karışmıyor.

Lumières vs. Méliés

NEBULA gerçekten müzik akışkanlığına sahip bir video. Enstrümanlar bireysel biçimler gibi şarkının belirlediği şekilde, yukarı doğru, etrafında ve birbirlerine karışmadan videonun içerisinde akıyor. Böylece bası, piyanoyu ve saksafonu çalan müzisyenleri ayrı ayrı inceleyebiliyoruz. Ayrıca Martin, animasyonda kullandığı kareleri Kinect sensörleriyle çekti. Sanatçı ayrıca Kinect sensörünün yeni volumetrik film yapım tekniği (RGB + D) olup olmayacağını da araştırıyor.

Animasyon videosunda sanatçı film tarihinde eş zamanlı gelişen iki yaklaşım arasındaki bağlantıyı bulmayı amaçladı. Sanatçı gerçekliğin bir kaydı olarak Lumières’in kavramını ve filmi yaratıcı dünyaların yaratılması için bir araç olarak kullanan Méliés’in fikrini animasyon videosunda kolajladı. Martin bu deneyinde bu yaklaşımların ikisini de kaydetti. Kaydettiği figüratif resimler, müzikte de bir karşılığı olan soyut kompozisyonlara dönüşüyor.

Görsel: Vimeo