Temari topu, Çin’de ortaya çıkmış bir halk sanatı türü. 7. yüzyıl dolaylarında Japonya da bu sanatla tanışmış ve temari, geleneksel japon sanatının da bir parçası haline gelmiş. Rus sanatçı Tatiana Vigdorova da nakış temari toplarıyla bu sanata hayat veren isimlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Temari topu, derin dostluğu ve sadakati simgeliyor
Temari, Japonca “el topu” anlamına geliyor. Toplar, başlarda eski kimono parçalarından yapılıyormuş. Zamanla daha detaylı ve karmaşık olmaya ve nakışlarla süslenmeye başlanmış. Bu nakışlı olan toplar, hentbol oyunlarında kullanılabiliyor. Japon kültürüne dahil olduktan sonra temari topları bir oyun aracı olmaktan çok dekoratif amaçlı olarak yapılmaya başlanmış. Hala anneler çocuklarına bu toplardan yapıyor. Ayrıca Japon geleneklerine göre anne çocuğu ile ilgili iyi dileklerini küçük bir kağıda yazıp temari topunun içine sıkıştırıyor. Temari, derin dostluğu ve sadakati simgeleyen çok değerli bir hediye olarak da görülüyor. Kullanılan parlak renkler ve iplikler, alıcıya yönelik parlak ve mutlu yaşam dileklerini sembolize ediyor.
Nakış ipliği ve ipek iplik kullanan Vigdorova, her küreyi karmaşık motiflerle ve titizlikle kaplıyor. Renkli dikişlerden oluşan tasarımları; mandaladaki sarmal desenlerinden, Japon sanatındaki çiçek desenlerine değin eklektik bir motif yelpazesi içeriyor, yinelenen ağlar oluşturuyor.
Temarinin Japonya ile tanışmasının ardından hem oyun topu hem de dekoratif bir obje olarak kullanıldığını yukarıda belirtmiştim. Bu çift işlevlilik Vigdorova’nın Etsy mağazasındaki toplarda da açıkça vurgulanmış. Vigdorova el yapımı toplarının hem ev dekoru hem de oyuncak olduğunu belirtmiş. Vigdorova’nın çalışmalarını Instagram’ı üzerinden de takip edebilirsiniz.
Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlenmiştir.