Sanatçı ve tasarımcı Jo Fairfax, yeni projesinde İsviçreli psikiyatrist Carl Gustav Jung’un 12 arketipini, soyut unsurlarla bezeli figüratif heykellere dönüştürdü. Beyaz rengin ağırlıkta olduğu heykellerde sanatçı, 3B baskı teknolojisi ile geleneksel işçiliği bir arada kullanmış. Fairfax, 3B baskı malzemesi olarak yukarıda da söylediğim gibi biyolojik kaynaklı bir malzeme olan mısır nişastası kullanmış. 3B baskının ardından el işçiliği, macunlama, boyama, vernikleme ve balmumu ile bitirme gibi manuel uygulamalarla heykelleri son haline getirmiş.
Kolektif bilinçaltı ve 12 kişilik arketipi
soytarı
Jo Fairfax 12 Jungian archetypes başlıklı bu heykel serisini Carl Jung’un kolektif bilinçaltı kavramına odaklamış. Bu arada bir parantez açalım, ilk defa “arketip” teorisini insan psikolojisiyle birleştiren Carl Gustav Jung, insan davranışlarını açıklamak için yine insan davranışlarından yola çıkarak geliştirdiği arketipleri kullanmış. Bu 12 kişilik arketipi şöyle: Bilge, Masum, Kaşif, Hükümdar, Yaratıcı/Sanatçı, Bakıcı, Sihirbaz, Kahraman, Asi, Aşık, Soytarı, Yetim. Carl Jung arketiplerin kolektif bilinçaltından gelen evrensel ve kadim model ve imgeler olduğunu ve içgüdünün psişik karşılığı olduğunu ortaya koymuş. Jung’a göre otonom ve saklı olan arketipler bilinç düzeyine çıktıklarında bireylere ve içinde yaşadıkları kültürlere özgü olarak ifadeye dönüşüyor. Jung psikolojisi’nde arketipler, kolektif bilinçaltının oldukça gelişmiş ögeleri. Arketiplerin varlığı ancak masallardan, sanattan, mitlerden, dinden ya da rüyalardan dolaylı olarak çıkarsanabiliyor.
Heykeller, 2 Şubat – 3 Mart 2024 tarihleri arasında Londra Somerset House’ta düzenlenen Collect Open sergisinin bir parçası olarak sergilenecek. Sanatçıyı Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
bilge
aşık
asi
yaratıcı/sanatçı
masum
kaşif
kahraman
bakıcı
hükümdar
yetim
sihirbaz
Psikiyatriye ilgi duyuyorsanız aşağıdaki habere de göz atmak isteyebilirsiniz.
Görsel: Jo Fairfax