Kütüphaneler ve sanat galerileri son yıllarda dijital arşivlerini ücretsiz olarak kullanıma açtıklarını müjdeleyerek kültür ve sanat tutkunlarını mutlu ediyor. Hatta kütüphanelerin ve galerilerin yanı sıra Cannes Lions gibi sektörel bir organizasyon da arşivini ücretsiz olarak internete açtı ve bu kervana katıldı. Dijital arşivin bir başka harika örneğini ise Alman tasarım stüdyosu Chunderksen gösterdi. Chunderksen, eski teknolojinin ve nesnelerin ses arşivi Conserve the Sound ile aşırı dozda nostaljiyi sanal dünyaya hediye etti. Şimdi de British Library, Leonardo Da Vinci’nin 570 sayfalık Codex Arundel adlı defterini internete açarak yüzlerimizi güldürdü.
Bir dahinin zihnine yolculuk
Filozof, astronom, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, anatomist, müzisyen, heykeltıraş, botanist, jeolog, kartograf, yazar ve ressam gibi çok sayıda ünvana sahip Leonardo Da Vinci sanat konusundaki dehasıyla Rönesans sanatını doruğuna ulaştırdı. Özellikle paraşütün ve helikopterin icadında payı olan isimler arasında anılan Da Vinci, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biri olarak kabul ediliyor. Şimdi British Library’nin attığı bu adımla, tüm dünya bu dahinin sihirli defterlerini görebilme, zihnine yolculuk edebilme şansına sahip. Artık Codex Arundel’in 570 sayfası arasında heyecanla gezinmek için internet bağlantınızın olması yeterli.
Deftere buradan göz atabilirsiniz. Pek çoğunuzun belgesellerden, filmlerden ya da kitaplardan hatırlayacağı üzere Da Vinci notlarını sağdan başlayarak ve tersten yazardı, bu nedenle notlar aynayla okunabiliyordu. İtalyanca olan Codex Arundel’in sayfalarına atılan tarih 1480’den 1518 yılına uzanıyor. Da Vinci’nin ölümünün ardından defter öğrencisi Francesco Melzi’ye bırakılmış. Daha sonra bireysel koleksiyonlar, müze koleksiyonları ve zengin koleksiyoncular arasında dağılmış. British Library, ziyaretçilerin sayfaları iyi bir şekilde inceleyebilmesini sağlayacak şekilde yayınlanması için Microsoft ile iş birliği yapmış. Turning the Pages 2.0 adı verilen proje sayesinde ziyaretçi sayfaları dilediği gibi yakınlaştırabiliyor ve tüm detayları görebiliyor.
Görsel: British Library
Manşet görseli düzenlenmiştir.