1990’lı yıllarda Ankara’da şehir merkezinde oturup, şehir dışında bir yerleşkede öğrenim gördüm. Oturduğumuz dik yokuşlu sokak, kar yağdığında çıkılmaz hale geldiğinden, kış lastikleriyle tanışmam kaçınılmazdı. Karda bir kez trafikte aracı kontrol edemez hale gelen bir insanın, bunun çözümü olan kış lastiklerine burun kıvırmasını de hiç anlamadım.
10 yıldır İstanbul’da yaşıyorum, burada da kış lastiklerimden hiç vazgeçmedim. Kar yağsa da, yağmasa da, kış lastiklerinin hamurunun farklı formülde olduğunu ve 7 dereceden daha düşük ısılarda yolu standart fabrika çıkışı lastilere göre daha iyi tuttuğunu biliyorum. Soğuk kış günlerinde bir de İstanbul’un vıcık zamanlarıysa yoldaki en ufak ıslaklığın ne kadar çabuk kaymaya yol açabileceğini biliyorum ve kış lastiklerimle buz gibi havalarda hiç bir tutunma sorunu yaşamadan yoluma devam edebiliyorum.
Bridgestone’dan kış lastiği testi için davet geldiğinde ilk aklıma gelen şey, kar üzerinde yaz lastikleriyle araç kullanma fırsatı oldu. Kendi başıma denemek istemeyeceğim bir durumu simüle de olsa yaşamak ilginç olacaktı. Test ortamını görünce hevesim daha da arttı.
Cumartesi günü, Kartalkaya’da Bridgestone’un test için kapattığı özel alanda dev bir arazi aracını yaz lastikleriyle, sonra kompakt bir SUV’yi kış lastikleriyle, son olarak da bir B segmenti sedanı kış lastikleriyle kullandık. Kar düşünce hemen dört teker çekişli modellerinin iletişimini yapan markaların hatalarını yüzlerine vururcasına, kış lastiği olmadan 4×4’ün kar üzerinde bir avantajı ol-a-madığını bizzat deneyimledim.
Durma, kalkmanın yanısıra, en ufak bir eğimde kaygan zeminin aracı yer çekimine uygun şekilde kaydırmasının nasıl plansız sonuçlara yol açabileceğini gördüm. işin ilginç yanı, yer yer buza dönmüş test zeminimizde kış lastikli araçlarla durmak, kalkmak, dönmek; problemsiz gerçekleşebiliyordu.
Trafikte uygun mevsimde kış lastiği kullanmanın kişinin hem kendisine, hem de çevresine karşı sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.
Bridgestone’un performansından gayet memnun kaldığım kış lastikleriyle ilgili detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz. Lastiğimi hemen alayım diyorsanız da Brisa’nın harika e-ticaret sitesinden yararlanabilirsiniz.
Markanın kış lastikleriyle ilgili bize ilettiği bazı notları da paylaşmak istiyorum:
• Özel karışımı sayesinde 7 derecenin altındaki kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini koruyor ve sürüş emniyeti sağlıyor.
• İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini arttırıyor.
• Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde %25’e varan avantaj sunuyor.
• Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Kısalan bu 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor.
• Karlı bir yüzeyde 45km/s hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiğiyle 12 metreye düşüyor.
• Kış lastikleri, hava koşullarına uyumlarına göre iki farklı şekilde markalanıyor: M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar). M&S markalaması, çamurlu ve/veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunuyor.
• Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırıyor. Bu nedenle kış lastiklerinin 4’lü set olarak kullanılması gerekiyor.
• Birçok Avrupa ülkesinde, trafikte can güvenliğinin sağlanması adına Kasım ve Nisan ayları arasında kış lastiği kullanımı zorunlu. Bu ülkeler arasında Avusturya, Almanya, Estonya, Finlandiya, Romanya, İtalya, İsveç ve Norveç gibi ülkeler mevcut.
• Avusturya’daki uygulamada, son derece önemli olan lastik dişi derinliğinin de en az 4 milimetre olması zorunlu tutuluyor.
• İtalya’da kış lastiği regülasyonu 2010 yılında uygulamaya konuldu. Geçen sürede kış lastiği kullanımı %20’lerden %40’lara ulaştı.
• Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik” 8 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle Türkiye’de de yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.
• Kış lastiği regülasyonun tüm araç segmentlerine yaygınlaştırılmasıyla birlikte Türkiye’de şu an %15-%17 oranında olan kış lastiği penetrasyonunun %30’lara çıkacağı öngörülüyor.