İngiliz biyoloji bilimci James Young, 22 yaşında travmatik bir tren kazası geçirdi. East London istasyonunda tren beklerken dengesini kaybeden ve tren geçerken düşüp 2 vagon arasına sıkışan Young, sol kolunu omzundan itibaren kaybetti ve hayati fonksiyonları tamamen düzene girene kadar komada kaldı. 12 gün boyunca yaşam mücadelesi veren Young’ın ciğerleri çöktü, kafatasında çatlaklar ve omurgasında kırıklar oluştu ama o, her şeye rağmen hayata tutunmayı başardı.
Cerrahlar, ölü dokuları Young’ın sol kolundan çıkarmaya çalışsalar da kolu kurtaramadılar ve Young, hayatının geri kalanına ampute olarak devam etmek zorunda kaldı. Hastaneden eve döndüğünde, yeni hayatına adapte olamayan genç bilimci, elinin yerini alan kancayla yaşamakta oldukça zorlandı.
4 sene sonunda Young’ın kanca eli, son teknolojiyle donatılan bir protezle yer değiştirdi. İngiltere’nin önde gelen robotik laboratuvarı Phantom Limb Project, kişiye özel ve benzersiz protezler tasarlayan Alternative Limb Project’le bir araya geldi ve Young için prototip bir biyonik kol geliştirdi. Young’ın omzundaki sinirleri ve kasları hareket kabiliyetiyle birleştiren robotik teknoloji ürünü fonksiyonel protez kol, diğer protezlerin yerine getiremeyeceği pek çok şeyi yapabiliyor.
Alternative Limb Project kurucusu, protez tasarım sanatçısı Sophie De Oliveira Barata tarafından hazırlanan biyonik görünümlü protez, Young’ın bilgisayar oyunlarına duyduğu sevgiden yola çıkarak tasarlanmış ve projenin başına dünyaca ünlü video oyunu stüdyosu Konami geçmiş. Metal Gear Solid’e de ilham kaynağı olan biyonik kol projesi, serinin son oyununda yer almayı başarmış.
Yüksek teknolojiyle donatılan biyonik kolda, Young’ın omuz kaslarındaki hareketleri algılayabilen elektronik sensörler yer alıyor ve bu sayede Young, bu sıra dışı protezin gücünü pilden alan kol ve el kısımlarını tamamen kontrol edebiliyor. Normal bir kol gibi hareket edebilmesi ve fonksiyonelliğin yanı sıra ekstra özelliklerle de donatılan biyonik kolda; lazer ışık, Young’ın karanlıkta yolunu bulmasını sağlayan bir fener, cep telefonunu şarj edebilmesi için USB portu ve küçük bir drone sığacak genişlikte bir bölme de bulunuyor.
Görsel: Alternative Limb Project