Elektronik atıklar gezegenimiz için en büyük tehlikelerden biri haline geldi. Bu duruma dikkat çekmek ve elektronik atıkları azaltmak için sık sık yaratıcı kampanyalar ve geri dönüşüm projeleri üretildiğine şahit oluyoruz. Almanya merkezli yarı iletken üreticisi Infineon Technologies AG de, baskı devre kartı (PCB) substratı olan Soluboard‘la bu alanda önemli bir hamle yaptı.
Kolayca geri dönüştürülebilir ve kompostlabilir devre kartı
Birleşik Krallık merkezli Jiva Materials ile işbirliği içinde geliştirilen bu benzersiz devre kartı, elektronik endüstrisi tarafından üretilen elektronik atık sorununu çözmek için sürdürülebilir bir çözüm sunuyor.
Soluboard, doğal liflerden yapılan ve PCB’lerde yaygın olarak kullanılan geleneksel cam bazlı liflere kıyasla karbon ayak izini önemli ölçüde azaltan bitkisel bir PCB malzemesi. Yenilikçi organik yapı, sıcak suya maruz kaldığında çözünen, toksik olmayan bir polimerle kaplı. Bu temel özellik, kartın kolayca geri dönüştürülmesine ve kompost haline getirilmesine olanak tanıyor. Bu sayede, ömrünü tamamlayan elektronik eşyalardan daha az atık açığa çıkıyor.
Soluboard’un avantajlı, panoya lehimlenmiş elektronik bileşenleri kurtarma ve geri dönüştürme yeteneğinde yatıyor. Kartı sıcak suda eriterek, bileşenler güvenli bir şekilde ayrıştırılıyor. Böylece yeni elektronik ürünler için yeniden kullanılabiliyorlar veya geri dönüştürülebiliyorlar.
Şirket, yalnızca kendini değil endüstriyi daha çevre dostu hale getirmeyi hedefliyor
Bu döngüsel yaklaşım, yalnızca elektronik atıkları en aza indirmekle kalmıyor. Aynı zamanda elektronik endüstrisinde sürdürülebilir tasarımların benimsenmesini de teşvik ediyor.
Şu anda şirket, bir bütün olarak elektronik endüstrisini daha çevre dostu hale getirme hedefine kitlenmiş. Tüm ürünlerinde biyolojik olarak parçalanabilir malzeme uygulayabilmenin yollarını araştırıyor.
Şu anda devam etmekte olan dayanıklılık testleri, Soluboard’lardan çıkarılan güç yarı iletkenlerinin yeniden kullanılabilirliği ve geri dönüşümü hakkında değerli bilgiler sağlayacak. Araştırma başarılı olursa, elektronik bileşenlerin ömrünü önemli ölçüde uzatabilir, elektronik atıkları azaltabilir ve sürdürülebilir ürün tasarımlarını destekleyebilir.