Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bir Varmış Bir Yokmuş, Karnı Aç Bir Anne ile Çocukları Varmış

Bir Varmış Bir Yokmuş, Karnı Aç Bir Anne ile Çocukları Varmış

Feeding America; eski çocuk tekerlemelerini kullanarak gizli açlık sorununu kuru istatistikler yerine, gerçek insanların gerçek hikayeleriyle ekrana getiriyor.

Açlık, dünyanın pek çok ülkesinde ne yazık ki hala en önemli sorun. Ancak, bunun bir başka boyutu daha var: Gizli açlık. Günlük hayatta karşılaştığımız sıradan insanların dahi sofralarına koyacak yemek, çocuklarına verecek yiyecek bir şey bulamıyor olduğu gerçeğini çoğu kez gözden kaçırıyoruz. Açlık konusunda çalışmalar yapan Feeding America da ABD içerisinde açlıkla boğuşan insanların hikayelerini ekrana getiren yeni bir kampanya başlattı.

“Stories of Hidden Hunger” (Gizli Açlık Hikayeleri) ismini taşıyan kampanyanın amacı insanların empati yapmalarını sağlamak ve üzerinde fazla düşünülmeyen bu konuyu gündeme taşımak. Zira yapılan bir araştırmaya göre insanların çoğunluğu bilinç altında açlık ve fakirlik gibi konularda mağdurları suçlayarak konuya ilişkin duygusal bir mesafe geliştiriyor. Oysa bir başka istatistik, Feeding America ağı içerisindeki 200 yiyecek bankasına kayıtlı ailelerin yarıdan fazlasının çalışan bir bireye sahip olduğunu gösteriyor. Yani açlık, sanıldığı gibi çalışmamayı seçen, uyuşturucu gibi etmenler nedeniyle bu duruma düşmüş insanların meselesi değil sadece. Bu kampanya da açlığın hayatın her alanından insanları etkileyebileceğini göstermeyi ve bu insanların herkes gibi çalışan, ailesi olan, sıradan insanlar olduğunu anlatmayı amaçlıyor.

Gerçek Hayattan Açlık Hikayeleri

McCann New York tarafından yaratılan kampanyadaki hikayeler gerçek hayattan ilhamını almış. Bilindik çocuk masalları / tekerlemeleri eşliğinde ilerleyen bu hikayeler de çocuğun sesi, o ailelerin yaşadığı gerçekliğin acı yanını güçlü bir şekilde veriyor. 100 yıldan daha eski bu tekerlemeler, bugünün dünyasında aynı sorunun hala var olduğunu vurguluyor.

Filmlerin biri ayakkabıdan yaşayan kadının masalı. Çocuğun dış sesi masalı okurken görüntüde öğrencileriye geçirdiği bir günün ardından evine ve çocuklarına gelen bir öğretmenin hikayesini izliyoruz. Evde çocuklarına verecek yemek olmadığı için onlara ekmeksiz, basit bir çorba sunabiliyor ancak.

Diğer film ise “Old Mother Hubbard” hikayesi üzerine. Bu filmde de çalışan bir anne, evine gelip köpek kostümü giymiş çocuğunu görüyor. Hikayede köpeğine verecek yiyecek bir şey bulamayan Hubbard Ana ile parallelik kurulurken anne dolabı açıp içeride hiçbir şey olmadığını görünce, azıcık kalmış sütü suyla karıştırarak “köpeğine” veriyor. Filmler “Açlık bitirebileceğimiz bir hikayedir” diyerek sonlanırken insanlar da Feeding America aracılığıyla desteğe çağrılıyor.

Filmlerin yanı sıra kampanyada radyo ve basın ayaklarıyla, insanların açlık nedeniyle yaşadıkları his ve tepkilere yer veriliyor. Kampanya Ad Council’in geniş medya ağı üzerinden pek çok farklı mecra üzerinde ücretsiz olarak yayınlanıyor. Bağışlanan medya zamanı ve alanı ile kampanyanın topladığı bağış ve desteğin artırılması hedefleniyor.

Görsel: YouTube