Popular Pays, şu an için yalnızca Chicago’daki işletmelerde çalışan bir uygulama, Instagram takipçilerinizi bir sosyal para birimi olarak değerlendiriyor ve 500’den fazla takipçisi olan kullanıcıları sisteme alıp gittikleri mekanlarda avantajlar elde etmelerini sağlıyor.
Fenomenler ile asıl gönüllü takipçiler arasındaki farkın öneminden hep bahsediyoruz. Popular Pays’in kurucusu Allan Holmes’a göre de uygulamanın hedef kitlesi fenomenler değil, kendi alanında etkili olabilecek gönüllü mini kanaat önderleri. Yani zaten bir restauranta gelip yemeğini yemeden önce fotoğraflayıp Instagram’da paylaşıyorsa biri, ve hatrı sayılır takipçi sayısı varsa uygulama amacına ulaşacak demektir. Uygulama kimseden yeni bir şey istemiyor, zaten yaptıkları şeyi ödüllendiren ve onları tekrar gelmeye teşvik eden, başkalarını davet etmelerine yarayan bir ağ yaratıyor.
En önemlisi de uygulama sizden yediğiniz şeyin fotoğrafını paylaşmanızı da özel olarak istemiyor, bunu yapmak zorunda değilsiniz. Holmes’a göre bunu istemek ağızdan ağıza pazarlama değil, spam anlamına gelir.
Eğer bir şeyi iyi yapıyorsanız ve insanlar takip ediyorsa bunun için ödüllendirilmelisiniz diye düşünüyor Holmes. Instagram fenomenleri büyük markalarla belirli bütçelerle çalışıyorsa, kendi çapında 500-1000 takipçisi olan kimseler de bu ölçekte bunun karşılığını almalı.
Kendi takip ettiğiniz ve zevkine güvendiğiniz kişilerin gittikleri mekanlarda yaptıkları check-in’ler ve paylaştıkları fotoğraflar mutlaka o mekanı listenize almanıza yarıyor. Yerel işletmeler için bu satın alınmış reklam kadar değerli.
Popular Pays şimdiye dek 100’den fazla anlaşma yapmış. 4 bin takipçisi olan biri ücretsiz bisiklet kiralayabiliyorken, 40 bin takipçili biri skydiving deneyimi kazanıyor. Bu uygulama işletmelere de sosyal medya kanallarına tüketici ile etkileşim imkanı doğuruyor diğer yandan. Uygulama kimseyi onları sosyal medyada takip etmeye zorlamasa da bu kendiliğinden gelişiyor. Groupon benzeri sitelerin kampanya yapmanın yanısıra kendi reklamını yapmaya yaraması gibi. Bu arada uygulama zaten Groupon geliştiricileri ile çalışıyormuş.
Örneğin Bang Bang Pie, 1000 takipçili kimselere fotoğraf paylaşması karşılığında vişneli turta veriyor, ekim ayında bunu hayata geçirip yorumlara uygulamayı denediğimi yazacağım 🙂
Popular Pays, Chicago’da başlamış ama işi ne tarafa doğru büyüteceklerini hesaplıyorlar. Seçenekler arasında İstanbul da vardı ve ben bir tweet’le oylamaya katıldım.
istanbul bi' sonraki durak olsun #YourCityHere should start accepting social currency. http://t.co/eewMAQA7d5 #PopularPays via @popularpays
— Eda Demir (@edademir) August 16, 2013