Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Sanat Eserine Dönüşen Mültecilere Ait Can Yelekleri

Sanat Eserine Dönüşen Mültecilere Ait Can Yelekleri

Çinli aktivist sanatçı Ai Weiwei, yüzlerce can yeleği kullanarak oluşturduğu duvar ile mülteci sorununa dikkat çekti.

“Sanat hayattır, hayat sanattır. İkisini birbirinden ayırt edemem” diyen Çinli aktivist sanatçı Ai Weiwei, Kanada’nın Quebec City kentinde bulunan 17. yüzyıldan kalma tarihi sur duvarını sanat eserine dönüştürdü.

Heykel, enstelasyon, küratörlük, fotoğraf ve sinema alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Weiwei, daha önce mülteci krizini ele alan Human Flow adlı belgesel çalışmasını yayınlamıştı. Sanatçı, bu kez Akdeniz’i geçmeye çalışan Suriyeli mülteciler tarafından kullanılan 2 bin can yeleğini bir araya getirdiği bir esere imza attı.

Ai Weiwei’den Mülteci Krizini Ele Alan Belgesel: Human Flow

Her yıl 25 Haziran-10 Ekim tarihleri arasında Quebec City’de düzenlenen açık hava sanat festivali Passages Insolites kapsamında hazırlanan çalışmada yer alan can yelekleri, Yunanistan’ın Midilli adasının kıyılarından toplanarak Kanada’ya getirildi. Çalışmaya ev sahipliği yapan surun parçası olduğu Royal Battery, 1691 yılında Fransızlar tarafından İngiliz saldırılarından korunmak için inşa edildi. Çalışmayı on günde tamamlayan Weiwei’nin ekibi, Kuzey Amerika’nın kendi göç ve sömürgecilik tarihini vurgulamak amacıyla burayı tercih ettiklerini ifade etti.

Daha önce Viyana, Kopenhag ve Berlin‘de de mültecilerin can yeleklerinden oluşan çalışmalara imza atan Weiwei, Quebec City’deki bu çalışmasıyla Avrupa’nın ardından Kuzey Amerika galasını gerçekleştirmiş oldu.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Ai Weiwei (@aiww)’in paylaştığı bir gönderi

Görseller: Stephane Bourgeois, Instagram.