Melbourne’da EastLink otoyolu kenarında bulunan EastLink Hotel, yoldan geçenleri hayli şaşırtıyor. İlk bakışta bir otel yanılsaması yaratan yapı, diğer yandan sürücüleri “Bunda bir tuhaflık var, nedir bu?” diye düşündürüyor. O aslında bir heykel. Hatta yalnız da değil. EastLink heykel parkı – Avustralya’nın en büyük heykel parkı – içinde yer alan heykellerin en büyüğü.
“Olmayan” otel
Otel heykeli, 1965 Kanada doğumlu sanatçı Callum Morton‘ın imzasını taşıyor. 27 Kasım 2007’de yapılan bu heykel, 1,2 milyon Avustralya dolarına mal olmuş. Morton, mimariyle ilişkili işleriyle tanınan bir sanatçı olduğundan bu tür bir heykel tasarlamış olması çok da şaşırtıcı değil aslında. Otel tıpkı gerçek bir bina gibi çelik, beton ve camdan inşa edilmiş. Yüksekliği 20 metre olan heykel, dekor izlenimi yaratıyor. 10 katlı bir otel binasının büyük ölçekli bir modeli gibi aslında. Etrafında başka hiçbir yapı bulunmadığından sanki bambaşka bir yere ve zamana aitmiş de oradan kırpılıp şu anki yerine yapıştırılmış gibi duruyor. Gerçek bir otel olmadığı her halinden belli olsa da oradan geçenlerin kafasını karıştıran en büyük şey muhtemelen “Yok canım, böylesi büyük bir şey sahte olsa ona kim yatırım yapar ki?” düşüncesi oluyor.
Dev bir şaka gibi
İnternette heykelle ilgili çok ilginç diyalogların geçtiğini görebilirsiniz. Örneğin heykelin fotoğrafını Reddit’te “Bu saçma sapan şey de nedir böyle? Gerçek bir otel olamaz.” diyerek paylaşan bir kullanıcı olmuş. Gelen yorumlarda otelin bir sanat eseri olduğunu kendisine açıklanınca, otele saçma dediği için pişmanlık duyduğunu ve bu tür tuhaf işleri çok sevdiğini ifade etmiş. Otelin yakınında bavullarıyla dikilen insanlar gördüğünü söyleyen bir kullanıcı yorumu da var. Bazıları ise terk edilmiş bir otel binası olduğunu zannettiklerini belirtmiş. “Ödediğimiz geçiş ücreti ve vergiler bu saçmalıklara mı gidiyor?” benzeri yorumlarla heykelin maliyetinden dem vuranlar da var.
Dev otel ve dev kuş
EastLink’teki heykeller her gün yaklaşık 200.000 ziyaretçi tarafından görülüyor. Otel heykelinin de dahil olduğu büyük boyutlu 4 heykel otoyol kenarında bulunuyor. Daha küçük olan 8 heykel ise bisikletçiler ve yayalar için ayrılan EastLink Trail’de görülebiliyor. Otel heykeli dışındaki 3 dev heykel James Angus, Emily Floyd ve Simeon Nelson’a ait. Yaya parkuru yakınında sergilenen küçük boyutlu 8 heykel ise; Ashika Ostapkowicz (2 ayrı heykeli var), Mitsuo Takeuchi, Alexander Knox, Campbell Robertson-Swann, Jos Van Hulsen, Matt Calvert ve Inge King imzasını taşıyor. Bunlar arasında Emily Floyd’un 13 metrelik “Public Art Strategy” başlıklı işinden bahsetmeden geçmek olmaz. Floyd’un yapıtı, gerek boyutuyla gerek bağlamıyla otel heykeliyle birlikte en çok dikkat çeken heykel. Heykelde, önündeki sarı kurtçuğa bakan dev siyah bir kuş tasvir edilmiş. Şekliyle, üslubuyla ve renkleriyle Melbourne’da kamusal alanda sergilenen şu önemli heykelleri selamlıyor: Bruce Armstrong’un Eagle’ı, DCM’in Melbourne Gateway adlı çalışması, Inge King’in Forward Surge’u, Clement Meadmore’un Dervish’i, Peter Cortlett’in Tarax Play heykeli ve Ron Robertson Swann’ın Vault adlı yapıtı. Araştırıp derine indikçe görüyorsunuz ki Floyd’un EastLink’teki heykeli Melbourne için çok değerli olan tüm bu heykellerin birleşimi gibi.
Heykellerin bulunduğu bölgeden geçtiyseniz, görüşlerinizi bekliyoruz.
Görsel: EastLink Otel Galerisi