Scott Harrison kar amacı gütmeyen kuruluş charity:water‘ın kurucusu ve yöneticisi. Harrison reklam ve pazarlama sektörünü hayatının bir noktasından sonra bırakıp dünyanın en yoksul ülkelerine bedava tıbbi hizmet veren bir hayır kuruluşuna katılmış. Hayatının bir bölümünü Batı Afrika’da geçiren Harrison, bu sırada charity: water’ı kurmaya yönelmiş.
Web Summit konuşmasıysa Etiyopya’da tanık olduğu izlenimleriyle bunları sanal gerçeklik ortamında anlatmanın büyüsüne dair fikirlerinden oluşuyordu. Etiyopya’daki temiz su sorununun ciddi bir insanlık krizine dönebileceği kadar önemli olduğunu gözlemleme şansına eriştiği bir hikayeyle anlattı. Temiz suya ulaşmak için bölge halkının 9 saat boyunca bir dağı aştıklarını belirten Harrison, bu coğrafyada yaşayan 13 yaşındaki Etiyopyalı bir kız ile annesiyle tanışmış. Kızın hikayesi ise oldukça dokunaklı.
Evine su götürmek için bu zorlu yolculukta bulunan kız bir gün taşıdığı kilden çanağı yere düşürmesiyle tüm gününü verdiği ve ailesinin dört gözle beklediği suyu harcamasıyla kendini suçlu hissediyor. Ardından bir ağaca bağlanarak yaşamına son veriyor. Bu hikaye hem suyun hem de insan canının ne kadar önemli olduğunu tekrardan hatırlamamıza ön ayak oluyor. Bunu sanal gerçeklik ortamında deneyimlediğinizi düşünün bir de…
Harrison insanları ciddi konularda bilgilendirme yolunun istatistiki ve bulgular yerine güçlü hikayelerle olduğunu savunurken hikayenin sanal gerçeklikle buluşmasını ise ayrıca önemsiyor.
Bunun üzerinde dururken de bir başka 13 yaşındaki Etiyopyalı kızın hikayesinin aktarıldığı ilk sanal gerçeklik belgeselinden bahsediyor Harrison. Onun hikayesinde mutlu son var.
Sonu mutlu veya mutsuz olsun, sanal gerçekliğin bir empati makinesi tanımıyla karşımıza çıkmasına yavaştan alışmalıyız. Sanal gerçekliğin her bir çocuğun temiz su içme hakkı olduğunu aktarma gibi konularda kullanılmasına ve buna benzer şekilde konulara yarar sağlayacak tüm kullanım şekillerine Harrison son derece açık. Hatta kendisi özel olarak bu gibi hikayelere daha çok yer verilmesi adına kitlelere çağrıda bulunuyor.
Görsel: YouTube