Başlangıçta bir yan proje olarak başlayan I-XRAY’in ardındaki motivasyon, önemli gizlilik endişelerine etkili bir şekilde dikkat çekmek. Dolayısıyla bu aracı geliştiren gençler, amaçlarının teknolojiyi kötüye kullanmak olmadığını önemle vurguluyor. Amaçları; akıllı gözlüklerin, yüz tanıma ve arama motorlarının, LLM’lerin (large language model/büyük dil modeli) ve halka açık veritabanlarının mevcut yeteneklerini göstermek. Bununla birlikte, bugün sokaktaki birinin yüzüne bakarak ev adresini ve diğer kişisel ayrıntılarını çıkarmanın mümkün olduğu konusunda farkındalık yaratmak. Ekip, I-XRAY’in yapımında Ray-Ban Meta gözlüğü kullanmış.
Ekibin açıklamalarına göre, I-XRAY yalnızca son birkaç yıldır var olan dört farklı teknolojiyi kullanıyor:
Gizli Akıllı Cam Kamera (2023’te Çıktı): Kamerayla donatılmış akıllı gözlükler, halka açık bir kişinin yüzünün görüntüsünü yakalayabiliyor. Normal gözlüklerden neredeyse ayırt edilemez göründükleri için Ray-Ban Meta 2 kullanılmış.
Ters Yüz Tanıma (2017’de Yayımlandı): Görüntü, PimEyes ve FaceCheck.id gibi arama motorları tarafından kullanılanlara benzer yüz tanıma modelleri kullanılarak işleniyor; bu model, yüzü internetteki herkese açık görsellerle eşleştirebiliyor ve Testlerde Pimeyes’ın geniş bir insan kitlesi için en etkili ve doğru arama motoru olduğuna karar vermişler.
LLM Veri Çıkarma (2022’de Yayımlandı): Büyük Dil Modeli’nden (LLM), organize edilmemiş verilerden kişinin adı, mesleği ve diğer kişisel ayrıntıları gibi ayrıntıları çıkarması isteniyor.
Ev Adresi Arama (2017’de Yayımlandı): 2017’de kullanıma sunulan FastPeopleSearch, kullanıcının yalnızca adını içeren, herkese açık kayıtlardan ve sosyal medya profillerinden ev adresleri, telefon numaraları, yaş ve akrabalar gibi kişisel bilgileri kolayca bulmasına olanak tanıyan çevrim içi bir araç. Bu verileri aranabilir profiller halinde toplayarak hassas ayrıntılara kolay erişim sağlaması nedeniyle gizlilik endişelerini artırıyor.
Sosyal Güvenlik Numarası Arama (2023’te Yayımlandı): Cloaked.com telefon numaralarını alıyor ve kısmi sosyal güvenlik numaralarını (SSN’ler) getiriyor. Bu, FastPeopleSearch’ün doğru bir telefon numarası vermesi durumunda birinin Sosyal güvenlik numarasının ilk ve son rakamınının ele geçebileceği anlamına geliyor. Zaten Amerikalının sosyal güvenlik numaraları şirket düzeyindeki saldırılardan kaynaklanan veri dökümlerine sızdırılmış gibi görünüyor.
Are we ready for a world where our data is exposed at a glance? @CaineArdayfio and I offer an answer to protect yourself here:https://t.co/LhxModhDpk pic.twitter.com/Oo35TxBNtD
— AnhPhu Nguyen (@AnhPhuNguyen1) September 30, 2024
Böyle bir dünyaya hazır mısınız?
I-XRAY’i benzersiz kılan şey, LLM’lerdeki son gelişmeler sayesinde tamamen otomatik olarak çalışması. Sistem, LLM’lerin çeşitli kaynaklardan gelen büyük miktarlarda bilgiyi anlama, işleme ve derleme becerisinden yararlanıyor; çevrim içi kaynaklar arasındaki ilişkileri, örneğin bir makaleden diğerine bir adı bağlamak ve bir kişinin kimliğini ve kişisel ayrıntılarını metin yoluyla mantıksal olarak ayrıştırmak gibi çıkarımlar yapar. LLM ve ters yüz arama arasındaki bu sinerji, daha önce geleneksel yöntemlerle mümkün olmayan tam otomatik ve kapsamlı veri çıkarımına olanak tanıyor.
Ekip kendini korumak isteyenlere özelliklere yukarıda sayılan arama motorlarından kendilerini sildirmelerini tavsiye ediyor. Detaylara buradan erişebilirsiniz.
Projenin yaratıcıları, AnhPhu Nguyen ve Caine Ardayfio. Katkıda bulunanların listesi ise şöyle sıralanıyor: Pavan Pandurangi, Alyssa Suh, Matthew Fisher, Jake Lewin ve Aida Baradari.
Ne dersiniz, böyle bir dünyada yaşamaya hazır mısınız?
Görsel: AnhPhu Nguyen