Faturaları düşüren sürdürülebilir ısıtma ve soğutma çözümlerine dünya genelinde yoğun bir ilgi söz konusu. Daha önce verdiğimiz tüm sıra dışı ısıtma ve soğutma çözümlerini şurada görebilirsiniz. Bu haberimizde ise Stanford Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği boyalara yakından bakacağız.
Geçen yıl Ekim ayında Purdue Üniversitesi’ndeki (ABD) araştırmacılar, araçlara uygulanabilecek incelikte olan dünyanın en beyaz boyasını geliştirmişti. Bu sayede; binaları, araçları ve hatta roketleri soğutmak için kullanılabilecek; güneş ışınlarının %97,1’ini yansıtan yeni bir formül doğmuştu.
Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları ise turuncudan sarıya, maviye ve beyaza uzanan geniş bir renk yelpazesine sahip bir boya grubu geliştirdi. Araştırmacılara göre bu renkler, hem ısıtma hem de soğutma ihtiyacını en aza indirmeye yardımcı olarak enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabiliyor.
Bu boyalar hem iç hem de dış mekan yüzeylerinde kullanılabilecek
Araştırmacı ekip, ısıtma ve soğutma için yapılan enerji tüketiminin küresel enerji kullanımının yaklaşık %13’ünü ve sera gazı emisyonlarının yaklaşık %11’ini oluşturduğu bir dönemde yaşadığımızın altını çizmiş. Ekibin amacı, bu soruna çözüm getirmek olmuş.
Yaptıkları teslerde; boyaların soğuk hava koşullarında ısıtma için enerji kullanımına olan ihtiyacı %36, sıcak hava koşullarımda soğutma için enerji kullanımına olan ihtiyacı ise yaklaşık %21 azaltıyor.
Boyalar hem iç hem de dış mekan yüzeylerinde uygulanabiliyor. Örneğin yazın ısıyı dışarıda tutmak için dış duvarlara ve hatta çatılara dahi uygulanabiliyor.
Boyaların en ilginç özelliklerinden biri, bileşimlerinin iki katmanlı olması. Alüminyum pulların kullanıldığı kızılötesi yansıtıcı bir alt katman ve inorganik nanoparçacıkların kullanıldığı ultra ince, kızılötesi şeffaf bir üst katmandan oluşuyorlar.
Boyaların ne zaman genel kullanıma hazır olacağı ya da piyasaya sürülüp sürülmeyeceğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmamış.
Görsel: Stanford Üniversitesi, Unsplash