Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bigumigu Pazar Gazetesi [28 Haziran]

Bigumigu Pazar Gazetesi [28 Haziran]

Dünyada ve Türkiye'de son bir haftanın özeti.

Haftanın öne çıkan konuları Taylor Swift’in Apple’a yazdığı eleştirel mektubuyla başlayıp ABD’de eşcinsel evliliğin tüm eyaletlerde yasallaşması ve beraberinde gelen paylaşımlarla sonlandı.

Irkçılıkla özdeşleşen Konfederasyon Bayrağı’nın kaldırılması, Uber’in Fransız taksi şoförleri tarafından protesto edilmesi, hizmetin İstanbul’daki birinci yılı şerefine UberTekne ile boğaz trafiğine katılması, bir sonraki iPhone’la ilgili dedikodular, Breaking Bad oyuncularının umulmadık şekillerde boy göstermeleri, çocuklara özel Fight Club kitabı, yıllar sonra ekranlara dönecek The X-Files’dan ilk görüntüler, yeni Spiderman filmiyle ilgili ilk detaylar gündeme dair değindiğimiz bazı gelişmelerden.

Türk reklam sektörünün de tarihindeki en başarılı macerasını yaşadığı 62. Cannes Lions gündeminden hemen hemen tüm detayları ise Akbank’ın katkılarıyla içeriklerimizle paylaştık.

Geri kalanlarla birlikte haftanın dikkat çeken teknoloji odaklı gelişmelerini farklı kategoriler altında; uluslararası gündem, pazarlama ve popüler kültür başlıklarını da unutmadan derledik.

Haftanın Müziği

İki yıl önce “Fluffy” olmak üzere toplamda üç single çıkartan alternatif rock grubu Wolf Alice ilk albümü My Love Is Cool‘u piyasaya çıkardı. “Giant Peach”, “Bros” ve “You’re A Germ” adlı albümden öne çıkan parçaları keşfetmek veya bunlarla yetinmek istemeyenleri aşağıdaki listeye davet ediyoruz.

spotify%3Aalbum%3A2L82g2rqAlNBcADFzayJBU

Dizi Sinema

  • NBC yapımı Hannibal’ın üçüncü sezonu ardından biteceği duyuruldu. Sadık bir izleyici kitlesine sahip olsa da genel izleyiciye hitap etmesi zor olan dizinin finali 3 Eylül’de yapılacak.
  • Ekranlara döneceği bir süredir konuşulan efsane dizilerden The X-Files’a ait ilk görüntüler yayınlandı. Altı bölümden oluşacak mini dizinin ilk bölümünün 24 Ocak’ta yayınlanması bekleniyor.

Görsel: Entertainment Weekly

  • Bir başka efsane dizi olan Seinfeld’in de hangi akış hizmeti tarafından yayınlanacağı uzun süredir merak konusuydu. 180 bölümlük dizinin tamamı ilk defa, bir çevrim içi ortamında, Hulu Plus kullanıcılarına açıldı. Hulu sunduğu bu ayrıcalığa New York’ta Jerry Seinfeld’in apartman dairesinin ortamı ve hayranların etkileşim kurabileceği nesnelerden oluşan bir sergi ekledi.
  • Marvel, 28 Temmuz 2017’de vizyona girecek yeni Spider Man filminin başrol oyuncusu ve yönetmenini açıkladı. Jon Watts tarafından çekilecek filmin başrolünde 19 yaşındaki İngiliz aktör Tom Holland bulunuyor. Öncesinde yayınlacak Captain America: Civil War filminde de Spider Man’i Holland’ın canlandıracağı biliniyor.
  • 1 Temmuz’da vizyona girecek Terminator Genisys tanıtımı YouTube’a bir sanal gerçeklik projesi kazandırdı. “Terminator Genisys: The YouTube Chronicles in 360” adlı proje birkaç dakika için Terminator’ün yerine kendinizi koyabileceğiniz 360 video deneyimini Google Cardboard eşliğinde yaşatıyor.

Oyun

  • Batman: Arkham Knight PS4 versiyonunda, yapılan yorumlara göre, oyunun gerçek sonunu öğrenmek için tamamını bitirmeniz gerekiyor.
  • Fallout 4’u 2.240’den fazla bottle caps (oyun içindeki para birimi) karşılığında satın alma isteğinde bulunan kişinin talebi kabul edildi. Söz konusu kişi parayı son 7.5 yılda biriktirmiş.

Google

  • Google’ın sürücüsüz otomobillerine ait prototipleri bu hafta California yollarında görülmeye başlandı. Kişilerin otomobille ilgili deneyimlerini paylaşabileceği bir site de açan Google, otomobilleri test eden programlarına devam edecek.
  • Gmail’de gönderdiğiniz maili kısa bir süre içinde göndermekten vazgeçmek artık “Undo Send” özelliğinin resmiyete geçmesiyle mümkün olacak. Ayarlar kısmındaki Genel seçeneği içerisinde ilgili özelliği bulabileceksiniz.
  • Müzik akışı hizmeti Google Play Music ABD’de reklam destekli, bedava radyo seçeneğiyle ön plana çıktı.
  • Google’ın müzik servisinde kişiler gün, saat ve cihaz gibi bağlamsal bilgilerine uygun şekilde çalma listeleri oluşturabilecek. Böylece kişiler gün içinde yaptıklarına mükemmel şekilde eşlik eden müzikler dinleyebilecek.
  • Yakın zamanda vatandaş gazeteciliğine katkıda bulunan YouTube Newswire’ı çıkaran Google aynı zamanda gazetecilere yönelik bir News Lab kurdu. Burada da Google araçlarıyla gazetecilere bir haber odası imkanı sunmak temel hedef.
  • Teknoloji devinin geliştirdiği bileğe takılan sensörlü giyilebilir ile hastalar sağlık durumlarıyla ilgili kalp atışı, tansiyon, ateş gibi bilgilerini doktorlarına gerçek zamanlı olarak ulaştırabilecek.
  • Broad Institute of MIT and Harvard ile yaptığı iş birliğiyle ise hastalıklarla savaşmak için DNA analizi yazılımı Google Cloud’a dahil edilecek. Böylece biyomedikal araştırmalarda kullanılan verilerin analizi, depolanması ve yönetimi için daha iyi bir ortam sağlanacağı söyleniyor.
  • Google mobil üzerinden yanlışlıkla reklamlara tıklatmamanın yolunu buldu. Banner kenarlarının istenmeyen reklamları açılmasına neden olması reklamların sadece kısa süre içinde ekranda bulunması ve reklamı yapılan uygulamayı indirmek için de “call-to-action” tuşuna basma zorunluluğu gibi yenilikler doğurdu.
  • Google verdiği hizmet üzerinde istemediğiniz web bildirimlerini filtreleme olanağını tanımaya başlıyor.
  • Google Docs; Microsoft Office gibi servisler üzerinden aktarılan TIFF formatındaki görüntü dosyalarıyla non-RBG renk profillerini Docs, Slides ve Sheets hizmetlerinde desteklemeye başladı.
  • Google mobil ve masaüstü aramalarında emoji kullanımını artık desteklemiyor.
  • Android cihazlara yönelik Microsoft Office uygulaması tüm kullanıcılara açıldı.

Apple

  • 30 Haziran’da çıkacak Apple Music bu hafta Taylor Swift’in Apple’a yazdığı açık mektupla gündeme geldi. Taylor Swift Apple’ın sunduğu üç aylık bedava deneme süresinde sanatçılara, söz yazarlarına ve yapımcılara ödeme yapmayacağını öne sürerek bu konuda teknoloji devini mektubuyla eleştirdi. Benzer bir tepkiyi geçtiğimiz hafta bağımsız müzisyenlerden de alan Apple müzik direktörü Eddy Cue bu aşamada da ödeme yapacaklarını açıkladı.

Görsel: Twitter

  • Gelişmeyle ilgili yorumlar tüm haftaya yansıdı. Pandora eski teknoloji direktörü Tom Conrad gelişmeyi tiyatral bulduğunu ve Apple’ın sanatçılara büyük bir ayrıcalık sağlamadığını belirtirken Pharrell Williams ise Swift’in yaptığının müzik adına harika bir hareket olduğunu savundu.
  • The Verge, Swift’in açık mektubuna eğlenceli alternatiflerde bulunan mektup üreticisi geliştirdi. Aynı zamanda mektupla beraber teknoloji devinin ödeme konusunda uzlaşmada bulunmasının sanatçının zaferi olarak algılanması üzerine eleştirel bir yazı yayınladı. Yazı temelde Spotify ve Apple’in ödeme politikalarını kıyaslayarak teknoloji devinin de Swift’in de zafer kazanmama ihtimalini ele alıyor.
  • Gelişmelerin hemen ardından Apple Music’in bağımsız müzik grubu WIN ile anlaştığı Swift’in de son albümünü platforma koyacağı öğrenildi.
  • Apple Music ile ilgili şimdiye kadar bilinen detaylardan bazıları ise servisin abonelik sistemi dışında canlı radyo akışı Beats 1 ile sanatçılara sosyal medya işlevi gören iTunes Connect hizmetlerini barındıracağı ve sonbaharda Apple TV ve Android cihazlara da kazandırılacağı yönünde. Tamamını buradan öğrenebilirsiniz.
  • Apple’ın bir sonraki iPhone’un yapım aşamasına başladığı konuşuldu. Apple Watch ve yeni Macbook’larda bulunan baskıya duyarlı Force Touch teknolojisinin de bulunacağı söylenen modelin adının iPhone 6s veya iPhone 7 olacağı dedikodular arasındaydı.
  • ABD Güney Carolina Kongre Binası’nda, Konfederasyon Devleti temsili olan aynı zamanda ırkçılık simgesi olarak geçen, bayrağın kaldırılması ardından Apple da bayrakla ilgili tüm uygulamaları kaldırmıştı. Bu kapsamda Amerikan İç Savaşı’nı konu alan Ultimate General: Gettysburg adlı strateji oyununun da kaldırılması büyük tepki çekince oyun iTunes’a yeniden kazandırıldı.

Space X

  • Geçmişte başarısızlıklarla sonuçlanan Falcon 9 roketi Pazar günü yeniden kalkışa geçecek. Kalkışın başarılı olması durumunda Uluslararası Uzay İstasyonu’na uzun süredir planlanan kargo servisi yapılmış olacak.

Teknolojik Gelişmeler

  • NASA Falcon 9 ile, Microsoft HoloLens teknolojisine sahip cihazları Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderecek. HoloLens’in istasyonda kullanım amaçları arasında ekibin gerçek zamanlı olarak göründüğü Skype görüşmesinin yapılması, oynatılabilen holografik çizimler yapılması bulunuyor.
  • Geçtiğimiz hafta yer verdiğimiz Softbank tarafından geliştirilen dünyanın ilk duygu okuyan kişisel robotu Pepper Japonya’da bir dakika içinde 1000 parça siparişi aldı. Sipariş sınırını dolduran robotun satışı içinse Temmuz ayı bekleniyor.
  • Sony’nin Android destekli, süper ince 4K çözünürlüklü televizyon modelleri 2499 ve 3999 dolar üzerinden Temmuz’da satışa çıkacak.
  • Azeri tasarımcı Elnur Babayev imzasını taşıyan bisiklet arkasına takılan projektör Cyclee, bulundurduğu mikroçipten aldığı veriyi işleyerek bisikletçinin sırtına yansıtıyor. Bu şekilde arkasından gelen diğer bisiklet sürücüleri gösterilen işaretler doğrultusunda yönlerini değiştirebiliyor.

Uluslararası Gündem / Dijital Yaşam

  • Irkçılıkla özdeşleşen konferasyon bayrağının Güney Carolina’daki Kongre Binası’ndan indirilmesi dışında gündemde en çok yer edinen bir diğer tarihi karar niteliğindeki konu, eşcinsel evliliğin ABD’deki tüm eyaletlerde kabul edilmesi oldu. Beyaz Saray’ın gelişmeyi #LoveWins etiketiyle paylaşmasıyla etiket konuyla ilgili sayısız paylaşımı beraberinde getirdi.

Görsel: Twitter

  • Google arama çubuğuna “gay marriage” yazıldığında rengarenk bireylerin eşlik etmesi dışında pek çok yayın ve hizmetin logoları gökkuşağı renkleriyle boyandı.

Görsel: Google

  • Londra’da düzenlenen Pride yürüyüşünü de binlerce kişi katıldı.
  • Fransa’da Paris, Aix-en-Provence ve Marsilya şehirlerinde taksi şoförleri ana ve havalimanı yollarını kapatarak Uber’i protesto etti. Protestonun odağında herkesin arabasıyla Uber şoförü olabilmesini sağlayan UberPop uygulamasının getirdiği haksız rekabet vardı. Fransa’da taksi şoförlerinin son iki yılda %30-40 oranda zarar ettiği kaydedildi.

  • Kürtaj konusundaki muhafazakarlığıyla bilinen Polonya’da bir grup Alman ve Polonyalı aktivist drone kullanarak düşük hapı tesliminde bulundu. Almanya’dan kalkışı gerçekleşen drone hareketi Hollandalı kar amacı gütmeyen kuruluş Women on Waves tarafından desteklendi.
  • Hollanda mahkemesi Facebook’a konulan intikam pornosu videosundaki kişinin tanınmasına olanak sağlayan bilgi aktarımını engelleme emrinde bulundu.
  • Avustralya’da korsan siteleri internet servis sağlayıcısı seviyesinde yasaklama maddesini içeren yasa geçti. Şimdilik yasaklanacak siteler arasında temel hedefi telif hakkı olan materyalleri yasa dışı paylaşanların olacağı söylenildi.
  • Avustralya’daki bazı üniversitelerde ve ABD’deki birtakım ölçme değerlendirme sınavlarında akıllı saatler kopya malzemesi olma potansiyeli nedeniyle yasaklandı.
  • Hawaii yasal sigara içme yaşını 21’e çıkartarak bu anlamda yasağı uygulayan illk ABD eyaleti oldu.
  • BBC unutulma hakkını göz önünde bulundurarak makalelerinin sayfalarını Google aramalarından kaldırmaya başladı. Sayfalara BBC’nin çevrim içi arşivinden erişmek ise mümkün olacak.
  • Disney selfie çubuklarını eğlence parklarında yasakladı. Önümüzdeki ay itibariyle geçerli olan yasak güvenlik endişeleri nedeniyle konuldu.
  • 2015 Yonex U.S. Açık Şampiyonası’ndaki Danimarkalı Hans-Kristian Vittinghus ve Malezyalı Lee Chong Wei yarışı Badminton tarihinin belki de en çekişmeli anlarına sahne oldu. Epik bir skora sahip olan oyunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

Cannes Lions / Pazarlama

  • 62. Cannes Lions Yaratıcılık Festivali, 21 – 27 Haziran arasında düzenlendi ve dünyanın dört bir yanından yaratıcı isimler katıldı. Olan biten hemen hemen her şeye Cannes Lions sayfamızdan erişebilirsiniz.
  • Türkiye için Cannes Lions’un en önemli gündem maddesi Team Red’in medya kategorisinde kazandığı Grand Prix ödülüydü. Vodafone’un yayınladığı Kırmızı Işık uygulaması kategorinin parlayan kampanyası oldu. Bigumigu olarak biz de yaratıcı ekiple yaptığımız Periscope röportajı yaptık.
  • Cannes Lions’da cinsiyet eşitliğini temel alan yeni ödül Glass Lion da sahiplerini buldu. Kadınların adet dönemleri üzerine kültürel bir tabuyu yıkan Touch the Pickle kampanyası kategorinin ilk Grand Prix kazananı oldu.
  • Saatchi & Saatchi’nin düzenlediği New Directors’ Showcase oturumu her yıl, yeni yönetmenler seçkisi yayınlıyor. Bu yıl yaptığı çalışmalarla öne çıkan yönetmenlere buradan göz atabilirsiniz.
  • Son olarak Cannes Lions’da yılın ajansı ödülünü festivalde öne çıkan kampanyalarını da derlediğimiz dijital reklam ajansı R/GA kazandı.

Görsel: Twitter

  • Amerikan tarihi için çığır açan eşcinsel evliliğin yasallaşmasıyla birlikte internette hakim olan gökkuşağı renkleri markaların hesaplarına da sıçradı. Mashable aralarında Google, Microsoft, Uber, Visa, Mastercard, Coca Cola, Starbucks, KFC, Doritos, Kellogg’s, Ben & Jerry’s, Mentos, Levi’s, GAP gibi markaların bulunduğu, tarihi karara yönelik #LoveWins temalı paylaşımları burada derledi.
  • Social@Ogilvy ve Tubular Labs tarafından hazırlanan infografikler, pazarlama ve reklam sektörünü Facebook, Youtube, Instagram gibi paylaşım platformlarında daha etkili video kullanımına teşvik ediyor.

Sosyal Ağlar / Uygulamalar / Dijital Yayın

  • Facebook’un yapay zeka laboratuvarında geliştirdiği algoritmayla yüzünüze dair detaylar dışında saç, kıyafet, duruş, vücut tipi gibi faktörlerden de kim olduğunuzu anlayabileceği konuşuldu. %83 oranda başarı elde eden algoritmanın gelecekte değerlendirilip değerlendirilmeyeceği belli değil.
  • Facebook, mobil reklam planlarını açıkladığı Cannes Lions’da, bu anlamda GIF ve yoğun pikselli görüntüleri değerlendirme ihtimalinden bahsetti. Kullanıcı ekranda parmağını gezdirirken nesnenin 360 derecelik açılardan 3b modelini göstermeye dayanan planlar henüz fikir aşamasında.

Görsel: The Next Web

  • Facebook HBO ile anlaşarak Ballers ve The Brink adlı komedi şovlarını özel olarak yayınlayacak. Pazar günü gösterimi yapılacak şovlar Facebook dışında sadece HBO Now ve HBO Go ortamlarından erişilebilecek.
  • Twitter kurucularından Jack Dorsey’in Square girişiminin CEO’luğunu bırakmaması takdirde geçici olarak üstlendiği Twitter CEO’luğundan vazgeçmek zorunda bırakılacağı duyuldu.
  • Instagram iOS ve Android uygulamalarındaki güncellemeleriyle Explore ve Search özelliklerini yeniledi. Böylece trend olan etiketlere ve yerlere kullanıcılar kolaylıkla erişebilecek.
  • Tumblr tam ekran formatında GIF kataloğu vazifesi gören Tumblr TV adlı bir platform ekledi. Tumblr kullanıcısı olmayanların da erişebildiği platformda kategori bazında ayrımları da URL’ye ilgili eklemeyi yaparak gerçekleştirebilirsiniz.
  • Giphy’nin Chrome için yayınladığı uzantı her bir sekmede ekibin favori GIF’lerinden oluşan animasyonları izleme imkanı veriyor.

Görsel: The Next Web

  • Periscope Android için yaptığı güncellemeyle sesli, titreşimli veya sessiz bildirim ayarı, telefon numarasıyla kayıt, kişisel yayın tarihi gösterimi, profil fotoğrafı düzenleme gibi özellikler ekledi. Uygulamanız olmasa bile web üzerinden yayın linkini açarak 24 saat içinde izleyebilme imkanı da bir diğer yenilik.
  • Meerkat de gömülebilir oynatıcısıyla kanalınızı İnternete koymanızı sağlıyor. Üç farklı boyutta hizmet veren oynatıcı bir sonraki canlı yayınınızı bildirme, son yayınınızdan istatistikleri gösterme gibi işlevlere sahip.
  • Geçtiğimiz aylarda bünyesine Küba’yı katan AirBnb ülkede Amerikan vatandaşı olmayan kişilere de hizmet vermek için özel lisansa başvurdu.
  • Uber, İstanbul’daki birinci yılı sonrasında boğaz trafiğini rahatlatan özel sürat tekne hizmeti UberTekne’yi başlattı. Hizmet verecek tekneler ise lüks deniz taşımacılığı şirketi Navette Taşımacılık Ulaştırma ve Turizm A.Ş.’ye ait 6-8 kişilik Beneteau modellerinden oluşuyor. Bebek – Kandilli, Çırağan – Kuzguncuk, Emirgan – Kanlıca için tahmini ücret 50-60 TL olarak hesaplanırken Bebek – Reina arası 95 – 105 TL, Kabataş – Ataköy arasının da 415 – 435 TL civarında geleceği tahmin ediliyor.
  • Snapchat, WPP ve The Daily Mail ile girdiği iş birliğiyle doğal reklam/içerik şirketi kuruyor. Cannes Lions’da duyurulan Truffle Pig adlı şirket ilk olarak ABD’de kurulacak ve müşteri kapasitesini partnerleriyle sınırlı tutmayacak.

Görsel: Twitter

  • Netflix’in gelecek yıl Hindistan’a açılacağı duyuldu.
  • Mobil üzerinden haber okumayı kolaylaştırma amacı taşıyan dört yıllık haber uygulaması Circa kapandı. Girişimin başarısız olma nedenleri arasında özgün gazetecilik konusundaki yetersizliği, yaklaşımının eğlenceli yerine soğuk olması, sosyal medyadaki işlevselsiz paylaşımları, ele aldığı konularla ilgili uzman eksikliği bulunuyor.
  • Reddit’te bulunan “subreddit” bağlantılarını çalma listesine çeviren açık kaynaklı bir arayüz yaratıldı. Music Player for Reddit adlı site bir Reddit kullanıcısı tarafından geliştirildi.
  • WhatsApp sesli arama özelliğini Windows Phone’a da ekledi.
  • Dropbox Android uygulaması Material Design’a geçerek dosya kontrolleri, dosyalar arasında geçiş gibi konularda da daha kolaylık sağlıyor. Eklenen fotoğraf çekimi özelliğiyle ise çektiğiniz fotoğrafları kamera galerisinden bağımsız şekilde değerlendiriyor.
  • Swarm mekana belediye başkanı olma özelliğini geri getirdi. Edindiğiniz belediye başkanlığını başka birine kaptırdığınızda ise beraberinde gelen badge’inizi kaybediyorsunuz.
  • Temmuz ayından itibaren Amazon kendi yayınını yapacak yazarlara kitaplarının sayfa sayıları ve okunma oranları üzerinden ödeme yapacak. Örneğin tamamı 100 kere okunmuş 100 sayfalık bir kitabın yazarına 1000 dolar kazandıracak.
  • Amazon ses tanıma teknolojisi Alexa’yı üçüncü şahıs geliştiricilere ve üreticilerin kullanımına açtı. Firma ses odaklı teknolojileri geliştiren girişimlere de 100 milyon dolar yatırımda bulundu.
  • BBC öğrenci yaşamı, sosyal eğilimler, eğlence, oyun gibi konular ve Radio 1 içeriğini gençlerle Newsbeat adlı mobil uygulaması üzerinden buluşturacak.
  • Apple Music – Taylor Swift gelişmesiyle gündeme gelen Eternify sevdiğiniz sanatçıyı Spotify üzerinden sonsuza kadar dinlemenize olanak tanıyor. Sanatçıların 30 saniyelik klip döngüsünden oluşan parçalarını dinleyebileceğiniz sitenin bu sınırlaması, Spotify’in sanatçıya ödeme yapmak için minimum tuttuğu parça süresine tekabül ediyor.

Popüler Kültür

  • Fight Club’ın çocuklara yönelik uyarlaması piyasaya kazandırıldı. Yazar Chuck Palahniuk Mashable için kitabın bir bölümünü içeren okuma performansı verdi.
  • Breaking Bad ile tanıdığımız Walter White karakterini canlandıran Bryan Cranston EDC Müzik Festivali’nde boy gösterdi. Above & Beyond grubunun karakterle aynı adı taşıyan parçası çalınmadan önce seyircileri “Say My Name” repliğiyle selamladı.
  • Diziden tanıdığımız bir diğer isim, Walter White Jr. karakterini canlandıran, RJ Mitte ise Milano’daki Vivienne Westwood İlkbahar/Yaz 2016 koleksiyonu defilesinde modellik yaptı. Üstüne göğüs görseli içeren bir çanta takması da dikkatleri ayrıca çekti.

Görsel: Twitter

  • Geçtiğimiz haftalarda yer verdiğimiz, Kendall Jenner’ın yüzünü New York’ta dev bir panoya yansıtan graffiti drone’u ICARUS ONE “dünyanın ilk açık kaynak boya drone”u başlığıyla meraklıların kullanımına açıldı.
  • Barbie YouTube’a özel video blogunu başlattı. Hobileri ve hayat hikayesini içeren sanal video bloguna resmi YouTube hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Linkin Park Machine Shop adlı moda, tasarım, müzik ve teknolojiyi yenilikçi şekilde buluşturmayı hedefleyen yatırım şirketi açtı.

Manşet görseli: Scoopnest

Editörler: İpek Altun, Mert Serim

Katkıda bulunanlar: Aygül Pembecioğlu, Yalçın Pembecioğlu